China lansează a doua misiune cu echipaj pentru construirea unei stații spațiale
China a lansat sâmbătă o rachetă care transporta trei astronauți, inclusiv o femeie, către modulul central al unei viitoare stații spațiale, unde vor locui și lucra timp de șase luni, cea mai lungă durată pe orbită pentru astronauții chinezi, scrie Reuters.
O rachetă Long March-2F care transporta nava spațială Shenzhou-13, care înseamnă „nava divină” în chineză, a ieșit din centrul de lansare Jiuquan din provincia nord-vestică Gansu.
China a început construcția stației spațiale în aprilie cu lansarea lui Tianhe – primul și cel mai mare dintre cele trei module ale stației. Puțin mai mare decât un autobuz urban, Tianhe va fi partea de cazare a viitoarei stații spațiale.
Shenzhou-13 este a doua din cele patru misiuni cu echipaj necesare pentru a finaliza stația spațială până la sfârșitul anului 2022. În timpul primei misiuni cu echipaj, care s-a încheiat în septembrie, alți trei astronauți au rămas pe Tianhe timp de 90 de zile.
În ultima misiune, astronauții vor efectua teste ale tehnologiilor cheie și ale roboticii pe Tianhe, necesare pentru asamblarea stației spațiale, verificarea sistemelor de susținere a vieții la bord și efectuarea unei serii de experimente științifice.
Comandantul misiunii este Zhai Zhigang, în vârstă de 55 de ani, care face parte din primul lot de astronauți chinezi, pregătit la sfârșitul anilor ’90.
Născut într-o familie din mediul rutal cu șase copii, Zhai a realizat prima călătorie spațială a Chinei în 2008. Shenzhou-13 a fost a doua sa misiune spațială.
“Cea mai provocatoare sarcină va fi șederea pe orbită pe termen lung, timp de șase luni”, a declarat Zhai într-o conferință de presă. „Va exercita o presiune mai mare (asupra noastră), atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic”.
Zhai a fost însoțit de Wang Yaping, 41 de ani, și Ye Guangfu, 41 de ani.
Wang, mama unui copil de cinci ani, s-a născut într-o familie rurală precum Zhai. Cunoscută printre colegi pentru tenacitatea ei, fost pilot în forțelor aeriene, ea a călătorit pentru prima dată în spațiu în 2013, la Tiangong-1, un prototip de laborator spațial. China a trimis până acum două femei astronauți în spațiu. Prima a fost Liu Yang, în 2012.
Shenzhou-13 a fost prima misiune spațială pentru al treilea astronaut, Ye. După întoarcerea echipajului Shenzhou-13 pe Pământ, în luna aprilie a anului viitor, China va desfășura încă șase misiuni, inclusiv livrări ale celui de-al doilea și ale celui de-al treilea modul pentru stația spațială, precum și două misiuni finale cu echipaj.
China, interzisă de legislația S.U.A. să lucreze cu N.A.S.A. și prin extensie pe Stația Spațială Internațională (ISS), a petrecut ultimul deceniu dezvoltând tehnologii pentru a-și construi propria stație. Având în vedere ca ISS va fi retrasă în câțiva ani, stația spațială a Chinei va deveni singura pe orbita Pământului.
Programul spațial al Chinei a ajuns departe, de când fostul lider Mao Zedong s-a plâns că țara nu poate să lanseze nici măcar un cartof în spațiu.
China a devenit a treia țară care a trimis un om în spațiu cu propria rachetă, în octombrie 2003, după fosta Uniune Sovietică și Statele Unite.