Chinezii anunță prima recoltă de ”orez spațial”. Ce speranțe își pun în boabele extraterestre?
China a anunțat strângerea primei recolte de ”orez spațial”, obținută din plante germinate dintr-un lot de semințe care au călătorit în spațiu anul trecut, oamenii de știință chinezi sperând că acestea ar putea contribui la crearea de noi soiuri de plante și la protejarea securității alimentare a țării, scrie Bloomberg.
Recolta a fost obținută din cele 40 de grame de semințe de orez care s-au aflat vreme de 23 de zile la bordul navetei lunare Chang’e-5 în noiembrie 2020, potrivit televiziunii de stat de la Beijing. Cercetătorii susțin că încă sunt necesare mai multe teste și culturi-pilot pentru a determina cele mai bune soiuri care ar putea fi promovate la nivel național, pentru a contribui la îmbunătățirea recoltei de cereale din China.
China și-a intensificat eforturile de a-și asigura securitatea alimentară și aprovizionarea cu alimente în ultimul an, stimulând importurile și solicitând din partea fermierilor o mai mare aplecare asupra culturilor de bază, pentru a putea satisface necesarul de hrană a populației de 1,4 miliarde de oameni a țării.
Sectorul semințelor și al materialului săditor reprezintă un pilon important al noilor politici agricole ale Beijing-ului, guvernul aprobând vinerea trecută un plan care ridică aprovizionarea cu semințe de calitate la rangul de subiect de securitate strategică. Autoritățile statului comunist chinez au promis sprijin pentru proiecte de cercetare în agricultură și biotehnologii.
China nu este la primul experiment în care loturi de semințe de orez și de alte plante sunt duse în spațiu. Programul respectiv a început în 1987, iar de atunci peste 200 de specii și soiuri de ”plante spațiale”, printre care bumbac și roșii, au fost aprobate pentru plantare experimentală. În 2018, suprafața totală de plantație pentru ”culturile spațiale” aprobate în China a ajuns la peste 2,4 milioane de hectare, potrivit presei de stat de la Beijing.
Expuse radiațiilor cosmice și stării de imponderabilitate, unele semințe pot să sufere anumite mutații, care pot induce randamente mai mari ale culturilor, atunci când sunt plantate în condițiile de pe Pământ. Potrivit publicației Global Times, un oficial de la Centrul de Cercetare pentru Culturi Spațiale a declarat că pot să treacă 3-4 ani până când ”orezul spațial” va putea fi disponibil pe piață.