Închide

Prețul gazului și al energiei electrice răpune industria românească. Azomureș oprește producția

Avatar
Azomures

Foto: azomures.com

Timp de citire: 2 minute

Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, compania Azomureş din Târgu Mureş, parte a grupului internațional Ameropa, a anunţat că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

”Sistarea temporară a producției de îngrășăminte a principalului producător de fertilizanți pentru agricultură, Azomureș, mă preocupă în mod direct. Împreună cu colegii din Minister căutăm soluții pentru a proteja munca fermierilor, a preveni scăderea producției agricole și a limita scumpirea produselor agricole primare din recolta anului viitor.

Din datele specialiștilor, abandonarea fertilizării de bază cu azot ne va aduce pierderi în recolta viitoare de circa 30%.

Voi propune Guvernului o serie de măsuri urgente care să vină în sprijinul fermierilor pentru protejarea muncii lor și pentru menținerea producției agricole la un nivel care să acopere necesarul de consum al populației.

Soluții sunt și vor fi puse rapid în aplicare pentru a le oferi fermierilor #stabilitate, iar românilor acces la produse românești, la prețuri rezonabile!”, spune ministrul Agriculturii, Adrian Ionuț Chesnoiu.

Poziția Azomureș

“Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi. Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”,

a arătat directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, într-un comunicat de presă.

Conducerea Azomureş a arătat că, la nivel general, se observă că actuala criză de pe piaţa energiei afectează industria îngrăşămintelor din Europa şi din întreaga lume şi că ţări precum Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile.

“Împreună cu producţia locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură şi industrie. Comisia Europeană a recunoscut rolul industriei fertilizanţilor în asigurarea securităţii alimentare la nivel continental, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare. Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securităţii alimentare şi un contributor important în lanţul de aprovizionare din zona agricolă a României. Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situaţia la normal, în ciuda faptului că suntem şi victimele unui context internaţional nefavorabil. Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să acţioneze în concordanţă cu legislaţia europeană pentru a atenua problema gazelor şi a preţurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022″,

se mai menţionează în comunicatul Azomureş.

scroll to top