Închide

Chișinău: Ministrul Energiei spune că Republica Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom

Avatar
Victor Parlicov

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov. Sursa foto: Victor Parlicov / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Republica Moldova nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom, a declarat luni ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, citat de agenția Reuters. Parlicov s-a referit la suprafața Republicii Moldova controlată de autoritățile de la Chişinău, nu și la regiunea separatistă Transnistria, relatează News.ro.

Declaraţiile sale sugerează că ţara şi-a consolidat independenţa faţă de gazul rusesc. Zonele Republicii Moldova controlate de Chişinău cuprind cea mai mare parte din teritoriul şi și populaţia ţării. Chișinăul a încetat să mai cumpere gaze de la Gazprom în decembrie 2022, dar nu era clar la acel moment dacă decizia va fi permanentă, notează Reuters.

Ministrul Victor Parlicov a declarat că Moldova a reuşit să procure gaz de la furnizori europeni la un preţ mai bun decât cel oferit de Gazprom.

Ţara cumpără însă în continuare electricitate generată de centrala electrică din Transnistria, de la Cuciurgan, care foloseşte gazul de la Gazprom.

Ministrul Parlicov nu a dat niciun indiciu că acest lucru se va schimba.

“Nu vom mai cumpăra gaze naturale de la Gazprom pentru teritoriul controlat de autorităţile constituţionale (de la Chişinău)”, a declarat Parlicov la o conferinţă la Bucureşti, intervenind prin legătură video.

Compania rusă Gazprom furnizează în continuare 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi către Transnistria, teritoriu susţinut de Rusia, care s-a separat violent de conducerea de la Chişinău după căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Moldova a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022. Legăturile bilaterale sunt, de asemenea, tensionate de prezenţa trupelor ruseşti de menţinere a păcii în Transnistria.

Anunţul ministrului energiei din Republica Moldova intervine, de altfel, în plin conflict comercial între Gazprom şi autorităţile din domeniul energiei de la Chişinău.

Luna trecută, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Republica Moldova, ANRE, a amendat Moldovatransgaz, subsidiară a companiei ruseşti Gazprom, cu 1,9 milioane de dolari pentru că nu a respectat o cerinţă privind separarea activităţilor de transport al gazelor de cele de furnizor.

În plus, Republica Moldova a declarat la 6 septembrie că datorează Gazprom 8,6 milioane de dolari pentru gaz, ceea ce reprezintă doar o fracţiune din cele 709 milioane de dolari revendicate de monopolul rus, pentru care compania controlată de Kremlin a declarat că va continua să lupte.

Moldova, fostă republică sovietică, obişnuia să cumpere gaze naturale ruseşti, dar Gazprom şi filiala sa din Republica Moldova au declarat la sfârşitul anului 2021 că Chişinăul a acumulat datorii de sute de milioane de dolari.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că un audit internaţional a arătat că distribuitorul public de gaze naturale Moldovagaz, companie deţinută de statul moldovean, datorează doar 8,6 milioane de dolari, iar guvernul său “nu intenţionează să plătească datorii inexistente”.

Ulterior, Gazprom a anunţat că “nu este categoric de acord cu afirmaţiile părţii moldoveneşti şi intenţionează să continue să-şi apere drepturile pe toate căile posibile”.

Compania controlată de Kremlin a evaluat datoria Moldovei la 709 milioane de dolari în urmă cu un an, dar suma ar putea fi şi mai mare, odată cu adăugarea penalităţilor.

Preşedinta Maia Sandu a spus, la rândul său, că auditul a infirmat pretenţiile Gazprom. Ea declarase anterior că Moldova nu are datorii faţă de Gazprom pentru gazele naturale.

scroll to top