Închide

Christine Lagarde, BCE: Inflaţia de bază nu a depăşit momentul de vârf, în pofida ”moderării”

Avatar
Christine Lagarde

Foto - wikipedia.org

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a admis “semne de moderaţie” ale inflaţiei de bază în zona euro, dar a reafirmat că este prea devreme să se creadă că s-a depăşit momentul de vârf, transmite Reuters.

Declaraţiile şefului BCE vor cimenta probabil aşteptările pieţei că vor urma noi majorări ale dobânzilor în iunie şi iulie, în pofida încetinirii ritmului de creştere a inflaţiei.

“Cele mai recente date disponibile sugerează că indicatorii privind presiunile inflaţioniste rămân ridicaţi şi, deşi există unele semne de moderare, nu există o dovadă clară că inflaţia de bază a atins nivelul de vârf”, a declarat Lagarde, în Parlamentul European.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai 2023, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut şi ea până la 5,3% în mai, de la 5,6% în aprilie, de asemenea sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 5,5%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Aceste date au alimentat dezbaterea privind necesitatea unor noi majorări ale dobânzilor. În ultimele 12 luni, BCE a majorat dobânda de politică monetară cu 375 de puncte de bază, până la 3,25%, pentru a combate creşterea accelerată a preţurilor. Instituţia de la Frankfurt s-a angajat practic pentru o nouă majorare cu alte 25 de puncte de bază la următoarea şedinţă de politică monetară din 15 iunie. Mai mulţi membri influenţi din cadrul consiliului guvernatorilor BCE, precum guvernatorii băncilor centrale din Germania, Ţările de Jos şi Irlanda, au pus pe masa discuţiilor chiar şi o nouă majorare în luna iulie, însă există un larg consens că perspectivele pentru perioada mai îndepărtate sunt mult prea neclare pentru a face orice fel de angajamente.

Şi vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că deşi gardienii euro au parcurs cea mai mare parte a ciclului lor de înăsprire a politicii monetare, pentru a aduce inflaţia înapoi la obiectivul pe termen mediu de 2%, ciclul nu s-a terminat încă.

Lagarde a admis că efectele recentelor majorări ale dobânzilor “încep să se materializeze” şi probabil “se vor întări în următorii ani”.

Dar şeful BCE a reafirmat linia BCE că dobânzile trebuie să fie din nou majorate “la niveluri suficient de restrictive” pentru a aduce inflaţia înapoi la obiectivul pe termen mediu de 2% şi de aceea “dobânzile vor fi menţinute la acele niveluri atât timp cât este necesar”.

scroll to top