Închide

Christine Lagarde spune că Banca Centrală Europeană va coborî inflația la ținta de 2% în 2025

Avatar
euro-sculpture, euro sign, artwork

Fotografie de Hans pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că încetinirea inflației este “cu siguranță prognoza” BCE și că instituția este hotărâtă să readucă prețurile la ținta sa, potrivit Bloomberg.

“Suntem hotărâți să aducem inflația la 2%”,

a spus Lagarde pentru ziarul elen Kathimerini, în declarații postate sâmbătă pe site-ul BCE.

“Conform previziunilor noastre, vom ajunge acolo în 2025”.

Lagarde a declarat că nu este îngrijorată de implicațiile politice ale eforturilor băncii centrale, care au fost criticate de unele guverne europene îngrijorate că ratele mai mari ale dobânzilor vor sufoca creșterea economică.

“Mandatul nostru este de a asigura stabilitatea prețurilor, iar aceasta este cea mai bună contribuție pe care o putem aduce la pacea socială și la societate, în special pentru cei mai vulnerabili dintre membrii săi”,

a spus ea.

BCE a pus pe pauză o campanie fără precedent de majorări ale ratelor dobânzilor, în timp ce încearcă să recupereze controlul asupra inflației. Oficialii au semnalat că costurile de împrumut vor rămâne ridicate, pentru a se asigura că avansul prețurilor de consum va reveni la 2%, deși slăbirea economiei din zona euro ridică semne de întrebare cu privire la momentul în care reducerile vor deveni necesare.

Lagarde a declarat că indicatorii cheie de performanță pentru situația economică și financiară a Greciei au arătat

“îmbunătățiri pe toate planurile”.

Ratingul de credit al Greciei a fost ridicat la categoria “investment grade” de către S&P Global Ratings în octombrie – prima măsură de acest fel luată de unul dintre cei trei mari evaluatori de când țara a fost zguduită de o criză a datoriilor în urmă cu mai bine de un deceniu.

“Înțeleg că mai sunt și alte reforme în pregătire, dar, în general, rezultatele eforturilor depuse de țară sunt impresionante”,

a declarat Lagarde.

scroll to top