Închide

C(i)olac peste pupăză, peste 1 milion de români s-ar putea trezi cu salariile tăiate

Avatar
credit, card, scissors

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Circa un milion de angajaţi s-ar putea trezi cu salariile tăiate, după cum arată acum scenariile care de pe masa premierului Marcel Ciolacu. Scenariile de lucru sunt venite de la ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, iar ambele implică posibile tăieri salariale sau chiar concedieri din sistemul bugetar.

Măsurile fiscale ar putea fi luate în contextul în care România are un deficit bugetar la cinci luni de 37 de miliarde de lei, adică o “gaură”, ceea ce înseamnă 2,3% din PIB.

În plus, până la finalul anului ar trebui să ne încadrăm în 4,4%. În caz contrar, România riscă să piardă bani din PNRR.

Astfel, printre scenarii de pe masa premierului Marcel Ciolacu, prezentate luni, la Antena 3 CNN, se numără inclusiv eliminarea facilităţilor fiscale în IT, construcţii şi agricultură, ceea ce ar însemna scăderi de salarii.

Această măsură, în cazul în care va fi luată, s-ar aplica de la 1 septembrie.

Calendarul măsurilor de pe masa lui Marcel Ciolacu

Scenariul 1

– creştere TVA la 19% (în afară de produsele de bază) SAU creşterea taxelor/impozitelor de la 1 ianuarie;

– eliminarea facilităţilor fiscale în IT, construcţii, agricultură de la 1 septembrie – ar însemna scăderea a peste 1 milion de salarii din economie.

Scenariul 2

– restructurări la stat (companii, primării, ministere, agenţii, etc) de la 1 ianuarie – ceea ce ar însemna tot tăieri de salarii, chiar inclusiv concedieri din sistemul bugetar, din cauză că avem un deficit bugetar mult prea mare.

Deocamdată liberalii s-au pronunțat împotriva scenariului 1 propus de ministrul lor Boloș, iar scenariul 2 pare imposibil de aplicat într-un an preelectoral.

scroll to top