Închide

Ciolacu anunță două măriri de pensii în anul electoral. Ce alte prevederi cuprinde noua lege a pensiilor?

Avatar
Ciolacu Govro

Sursa foto: Guvernul României.

Timp de citire: 2 minute

Prezent la România TV, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi seară, că s-a convenit în coaliţie asupra proiectului noii legi a pensiilor, iar aceasta ar trebui adoptată, în procedură de urgenţă, până în 20 noiembrie. Premierul a reiterat ideea că, de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor creşte cu 13,8%, cât este rata inflaţiei, urmând a doua creştere, cel mai probabil la 1 septembrie. Atunci, creşterea va fi diferenţiată pentru ”a se închide inechităţile”, transmite News.ro.

”A fost prezentată noua Lege a pensiilor în interiorul coaliţiei, vreau să o felicit pe doamna ministru pentru perioada scurtă pe care a avut-o pentru a închide Legea pensiilor şi toată echipa de la minister”, a spus Ciolacu.

Acesta a precizat că legea va sta 10 zile în dezbatere publică, apoi va fi avizată şi trimisă spre Parlament.

”Va fi înaintată Parlamentului şi cred, în procedură de urgenţă, ea va trece până în 20 noiembrie şi va fi trimisă la promulgare. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte Nicolae Ciucă şi celorlaţi membri ai coaliţiei”, a mai declarat Ciolacu.

Acesta a reiterat ideea creşterii pensiilor cu rata inflaţiei, de la 1 ianuarie 2024.

”La 1 ianuarie se aplică o mărire de 13,8% la toate pensiile din România, urmând iarăşi o mărire în 2024, cred că pe 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a tuturor celor 4.765.000 de dosare de pensie”, a afirmat premierul.

El a explicat că şi pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei, o decizie contrară fiind neconstituţională.

Întrebat despre creşterea de la 1 septembrie, premierul a precizat: ”Acolo este diferenţiat”.

Marcel Ciolacu a explicat că, în noua lege a pensiilor, urmează ”a se închide toate inechităţile”.

”Nu va fi afectată nicio pensie, drepturi obţinute pe vechile legi, toată proiecţia este pentru viitor. Este exclus ca cineva să pierdă vreun ban după recalculare”, a adăugat premierul.

Tot marți seara, proiectul pentru legea pensiilor publice a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Muncii.

scroll to top