Închide

Clujul vrea să devină primul oraș din România neutru din punct de vedere climatic

Avatar
Autobuze Cluj

Foto: primariaclujnapoca.ro

Timp de citire: < 1 minut

Clujul mai pregătește o premieră în transportul în comun. După autobuzele electrice, pe străzile orașului sunt șanse mari să apară și autobuze cu hidrogen. Doar câteva orașe din Europa au astfel de dotări, în timp ce altele încă își fac socotelile dacă are rost o astfel de investiție, deoarece costurile de asigurare a combustibilului cu hidrogen sunt foarte ridicate.

Clujul vrea să devină primul oraș din România neutru din punct de vedere climatic, iar pentru a reduce poluarea, investește în mijloacele de transport în comun. Un autobuz costă 700.000 de euro.

Pentru autobuzele noi este prevăzută suma de 37 de milioane de euro, iar în bugetul pe anul 2022, municipalitatea a propus să fie alocată suma de aproape 2,5 milioane de lei pentru autobuzele fără șofer.

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca a declarat pentru TVR:

“Vrem să ajungem oraș complet verde, nepoluant în domeniul transportului public pînă în 2028. Asta înseamnă că trebuie să investim încă de pe acum în surse alternative la cele tradiționale. Achiziționăm autobuze electrice, autobuze cu hidrogen și autobuze autonome. Cea mai mare parte a banilor vor veni din fonduri europene”.

Primăria ar putea aloca până la 24 de milioane de euro pentru 30 de autobuze pe hidrogen. Totuși, experții în mobilitate urbană spun că asigurarea hidrogenului va fi foarte costisitoare, mai ales pentru că, în România, există o singură fabrică unde este produs combustibilul.

Bugetul primăriei Cluj-Napoca pe anul 2022 va fi dezbătut pe 27 ianuarie și fiecare cetățean va putea lua parte online la dezbatere.

scroll to top