Prețul aurului a atins un nou maxim pe măsură ce războiul comercial global escaladează
Prețul aurului a atins un nou maxim, în timp ce piețele de acțiuni și țițeiul au continuat să scadă joi, pe fondul escaladării războiului comercial global. Pe piețele financiare a prevalat sentimentul de risc, din cauza incertitudinilor economice și politice, care a dus la îndepărtarea fondurilor de activele mai riscante, potrivit Euronews.
Prețul aurului a atins joi un nou maxim, contractele futures pe aur de la Comex urcând cu 1,5%, depășind pentru scurt timp, pentru prima dată în istorie, un nou prag de 3 000 de dolari (2 764 de euro) pe uncie. Prețul spot al aurului a urcat cu 1,9%, la 2.988 de dolari (2.752 de euro) pe uncie, înregistrând un nou maxim istoric.
Aurul este văzut ca un activ de refugiu tipic, prețurile sale crescând cu peste 13% în acest an, pe fondul sentimentului de aversiune față de risc, al slăbirii dolarului american și al creșterii achizițiilor băncilor centrale.
Crește cererea de active de refugiu
Cererea de active de refugiu a crescut pe fondul incertitudinilor economice și politice legate de tarifele lui Trump și de creșterea tensiunilor geopolitice. Perspectivele economice globale s-au înrăutățit din cauza escaladării amenințărilor tarifare între SUA și alte țări.
Președintele american Donald Trump a impus tarife globale de 25% la importurile de oțel și aluminiu, declanșând măsuri de retorsiune din partea Canadei și a UE. De asemenea, a amenințat că va impune un tarif de 200% pentru vinul și alte băuturi alcoolice din UE, ca răspuns la planul blocului comunitar de a taxa importurile de whisky american. În timp ce se așteaptă ca extinderea războiului comercial să alimenteze inflația, creșterea barierelor comerciale și deglobalizarea ar putea încetini creșterea economică globală.
O intensificare a conflictului comercial ar putea exacerba și mai mult presiunile inflaționiste, slăbind în același timp creșterea economică, creând condițiile pentru stagflație – un scenariu istoric favorabil aurului ca rezervă de valoare.
Slăbirea dolarului american
În plus, slăbirea dolarului american și așteptările privind o reducere mai rapidă a ratei dobânzii de către Rezerva Federală au alimentat, de asemenea, creșterea aurului. Indicele dolarului american (DXY), care măsoară valoarea dolarului american în raport cu un coș de valute străine majore, a scăzut cu mai mult de 5% de la maximul său anual de la jumătatea lunii ianuarie.
Îngrijorările legate de economia SUA vor conduce probabil la scăderea ratelor dobânzilor, iar datele recente privind inflația, mai scăzute decât se așteptau, au consolidat așteptările pieței privind o reducere a ratelor în iunie, mai degrabă decât în septembrie, cum se preconiza anterior. Este posibil ca dolarul să continue să slăbească în raport cu alte monede din G10 pe măsură ce sentimentul investitorilor se schimbă. Cu toate acestea, este posibil ca această tendință să nu persiste în cazul în care Rezerva Federală își menține o atitudine moderată, deoarece escaladarea tensiunilor comerciale ar putea exacerba presiunile inflaționiste.
Între timp, creșterea monedei euro a afectat și dolarul american, pe fondul optimismului legat de o posibilă schimbare a politicii fiscale în cadrul Uniunii Europene, ceea ce a determinat fluxuri de investiții dinspre piețele americane.
Băncile centrale s-ar putea îndepărta de titlurile de trezorerie americane
Băncile centrale și-au mărit rezervele de aur, reducând în același timp deținerile de obligațiuni guvernamentale americane. Tarifele și politicile fiscale ale lui Trump menite să reducă deficitul guvernamental au generat îngrijorări cu privire la capacitatea SUA de a-și plăti datoria.
„Politicile comerciale și fiscale ale lui Trump generează fluxuri către aur, în timp ce băncile centrale caută să își mute rezervele de pe titlurile de trezorerie, existând în același timp temeri cu privire la creșterea gradului de îndatorare a SUA și la capacitatea economiei americane de a o onora”,
a scris Kyle Rodda, analist principal de piață la Compital.com, într-un e-mail.
Investitorii trec la modul defensiv pe măsură ce activele de risc se prăbușesc
Fondurile de investiții s-au orientat de la active mai riscante, cum ar fi acțiunile și energia, către active defensive, inclusiv aurul, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la creșterea economică globală.
Activele sensibile la risc, inclusiv piețele bursiere și petrolul brut, au continuat să scadă. În ultima lună, investitorii s-au retras, de asemenea, de pe piețele de acțiuni din SUA, în special de pe titlurile tehnologice cu capitalizare mare, din cauza preocupărilor legate de creștere. S&P 500, indicele bursier de referință al SUA, a intrat în teritoriu de corecție pentru acest an, scăzând cu 10% de la maximul istoric din februarie. De asemenea, se așteaptă ca bursele europene să încheie săptămâna în scădere din cauza efectelor de propagare de pe Wall Street.
Prețurile petrolului rămân aproape de minimele ultimilor ani din cauza deteriorării perspectivelor privind cererea, în timp ce negocierile de încetare a focului ar putea determina revenirea pe piață a producției rusești. Contractele futures de referință pentru țiței, inclusiv West Texas Intermediate (WTI) și Brent, au scăzut cu 7% și, respectiv, 8% în acest an, apropiindu-se de cele mai scăzute niveluri din decembrie 2021.