Închide

Colaborare între Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj, în domeniul inteligenței artificiale

Avatar
brain, biology, anatomy

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Compania americană Lockheed Martin, liderul global în domeniul produselor și serviciilor militare, va investi într-un proiect de cercetare și dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale (AI), realizat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Rezultatele colaborării vor fi aplicate în domeniul securității naționale și cel al științelor mediului, potrivit unui comunicat remis presei marți de către Guvernul României.

Anunțul a fost făcut în urma unei întrevederi a premierului Nicolae Ciucă cu o delegație a companiei americane condusă de vicepreședintele pentru afaceri internaționale, Raymond Piselli, care a avut loc marți la Palatul Victoria.

În cadrul dialogului, care a vizat dezvoltarea cooperării bilaterale, a fost anunțată lansarea în România a investiției companiei americane în domeniul dezvoltării-cercetării în domeniul inteligenței artificiale.

Rezultatele cercetării, care va fi realizată în cadrul colaborării dintre Laboratorul de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie al Lockheed Martin și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,  vor fi aplicate în domeniul securității naționale și cel al științelor mediului.

Premierul a salutat decizia companiei globale din domeniul aerospațial și al securității de a demara activități de cercetare-dezvoltare în România:

”Este o nouă dovadă a consolidării Parteneriatului Strategic România-SUA. Guvernul sprijină investițiile, iar componenta economică vine să consolideze parteneriatul nostru în domeniul militar. Mă bucur că România poate oferi un cadru de dezvoltare integrat, care să includă industria, înalta tehnologie, mediul universitar și cercetarea, într-un domeniu de viitor, precum Inteligența Artificială. Cooperarea industrială va crea plus valoare și poate genera transfer tehnologic necesar dezvoltării economiei noastre”, a declarat premierul Ciucă.

Cu aceeași ocazie, a fost analizat stadiul implementării programelor de înzestrate derulate prin intermediul Lockheed Martin, atât în privința avioanelor multirol, precum și a sistemelor de apărare anti-rachetă.

“Rolul nostru în regiunea Mării Negre este tot mai relevant și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să ni-l asumăm. Continuăm, pe măsură ce rezultatele economice confirmă ritmul de dezvoltare, să acordăm atenția necesară asigurării securității țării noastre, alături de partenerii noștri strategici”, a mai spus premierul, potrivit comunicatului Guvernului.

Lockheed Martin este cea mai mare companie de produse și servicii militare la nivel mondial și cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pentagonului.

scroll to top