Închide

Subsidiara Gazprom din Germania va fi controlată temporar de statul german

Avatar
Gazprom

Foto: transylvanianow.com

Timp de citire: < 1 minut

Filiala germană a companiei ruse de gaze Gazprom va fi pusă sub tutelă cu efect imediat, a declarat luni ministrul german al Economiei, Robert Habeck, potrivit Politico.

„Prin acest ordin, ministerul meu… numește temporar Agenția Federală de Rețea ca administrator al Gazprom Germania”, a declarat Habeck în timpul unei scurte declarații de presă la Berlin. „Ordinul de tutelă servește la protejarea siguranței și ordinii publice și la menținerea securității aprovizionării”, a adăugat el, argumentând că pasul este „imperativ”, întrucât Gazprom Germania conduce „infrastructura critică” în țară.

Decizia de săptămâna trecută a Gazprom de a ceda Gazprom Germania și acțiunile sale a luat în considerare decizia ministerului, potrivit Habeck, deoarece a creat „circumstanțe legale neclare”.

“Nu s-a anunțat cine va fi noul proprietar economic și legal al acestor exploatații. Aceasta este în sine o încălcare a cerinței de notificare conform ordonanței de comerț exterior și plăți”, a spus el.

Decizia ministerului, pe care Habeck a numit-o „soluție tranzitorie”, va fi în vigoare până pe 30 septembrie.

„Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania – aceasta include să nu expună infrastructurile energetice din Germania la decizii arbitrare ale Kremlinului”, a spus el.

Gazprom Germania a fost investigată săptămâna trecută de oficiali antitrust din UE, ca parte a unei anchete asupra prețurilor gazelor.

Comisia Europeană a confirmat că a efectuat inspecții la „mai multe companii din Germania active în furnizarea, transportul și stocarea gazelor naturale”, dar a refuzat să precizeze care entități.

scroll to top