Închide

Comerțul bilateral UE-SUA s-a deblocat încă într-un domeniu: moluștele comestibile

Avatar
Mussel Dinner in Venice

Fotografie de Christopher Carson pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Comerțul bilateral cu moluște comestibile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite urmează să fie reluat după o pauză de circa 10 ani, după ce cele două părți și-au soluționat, în cele din urmă, disputele legate de reglementarea acestui sector, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Vânzările de midii, scoici, stridii și o serie de alte specii de moluște bivalve comestibile vor fi reluate la sfârșitul acestei luni, potrivit anunțului Comisiei Europene, după ce Executivul de la Bruxelles a adoptat o legislație în acest sens.

În urma noilor reglementări, două state membre ale UE – Spania și Olanda – vor avea dreptul la exportul moluștelor comestibile în SUA, în timp ce două state americane – Massachusetts și Washington – pot face același lucru în UE.

”Suntem încântați că relația transatlantică bazată pe încredere între UE și SUA redeschide o cale comercială importantă între regiunile noastre, pe segmentul moluștelor bivalve. Aceasta este o veste bună pentru operatorii și consumatorii de alimente de pe ambele maluri ale Atlanticului. Comerțul se va relua în curând și aștept cu nerăbdare extinderea acestei oportunități la mai multe state membre ale UE în viitorul apropiat”, a declarat comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

În 2011, comerțul cu moluște comestibile dintre UE și SUA este interzis din 2011, din cauza diferențelor dintre standardele de reglementare ale celor două regiuni. Comisia Europeană și FDA-ul american (Food and Drug Administration) au început atunci să discute pe tema recunoașterii reciproce a sistemelor de producție.

Decizia comună a Comisiei și a FDA reprezintă o altă premieră: este pentru prima dată când FDA emite o determinare de echivalență care acordă producătorilor din UE acces la piața din SUA.

scroll to top