Închide

Comerțul cu amănuntul a frânat în ianuarie, în ciuda unei creșteri pe segmentul online cu 36%

Avatar
shopping cart, supermarket, slide

Fotografie de manfredrichter pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Evoluția comerțului cu amănuntul în luna ianuarie 2021 arată o decelerare față de perioada anterioară. Astfel, comparativ cu luna decembrie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută cu 22,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ca serie brută cu 1,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 2,8%.

Într-un raport pentru investitori, directorul Direcției de Analiză Macroeconomică de la Banca Transilvania, Andrei Rădulescu, notează că ”statisticile indică decelerarea dinamicii anuale și evoluția sub ritmul potențial pentru a noua lună consecutiv în ianuarie, pe fondul persistenței crizei sanitare și tranziției spre un nou ciclu economic.”

Astfel, conform datelor INS volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 3,2% lună/lună în ianuarie, evoluție determinată de declinul vânzărilor de bunuri alimentare, băuturi și tutun cu o dinamică lunară de 2.1%. Pe de altă parte, vânzările de mărfuri nealimentare au consemnat o creștere cu un ritm lunar de 1,1% în prima lună din 2021. De asemenea, vânzările de carburanți în magazine specializate s-au majorat cu 2.8% lună/lună în ianuarie.

În dinamica an/an volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a decelerat de la 3,4% în decembrie la 1.7% în ianuarie.

Se evidențiază ajustarea vânzărilor de carburanți în magazine specializate cu 5,9% an/an (cel mai sever ritm din octombrie), determinată de persistența crizei sanitare. De asemenea, dinamica anuală a vânzărilor de bunuri alimentare, băuturi și tutun s-a temperat de la 1,7% în decembrie la 1,5% în ianuarie (minimul din luna august). Nu în ultimul rând, ritmul anual al vânzărilor de produse nealimentare s-a diminuat de la 6,4% în decembrie la 5,8% în ianuarie (cea mai slabă evoluție din luna mai).

Se evidențiază majorarea vânzărilor amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet cu 35,9% an/an în ianuarie, mai observă Rădulescu.

”Estimările econometrice elaborate indică evoluția volumului vânzărilor din comerțul cu amănuntul la un ritm sub potențial pentru a noua lună consecutiv în ianuarie, aspect care reflectă tranziția de la ciclul economic post-criză la un nou ciclu economic. În scenariul macroeconomic central BT (revizuit recent) prognozăm creșterea consumului privat cu ritmuri anuale de 4.2% în 2021 și 4.4% în 2022, după ajustarea estimată la aproximativ 4% an/an din 2020 (determinată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc)”, arată analiza băncii clujene.

scroll to top