Comisia Europeană a anunţat marţi deschiderea unor proceduri de infrigement împotriva Ciprului şi Maltei pentru programele lor cu privire la acordarea cetăţeniei în schimbul unor investiţii, transmite Reuters. Acordarea cetăţeniei – şi în consecinţă a cetăţeniei UE – în schimbul unei plăţi sau a unei investiţii nu este compatibilă cu principiul cooperării loiale din Tratatul UE, transmite Comisia Europeană într-un comunicat.
„Guvernele cipriot şi maltez dispun de un termen de două luni pentru a răspunde scrisorilor trimise. Dacă răspunsurile lor nu sunt satisfăcătoare, Comisia ar putea emite un aviz motivat pe acest subiect”, adaugă Executivul european.
Acum o săptămână, Guvernul cipriot a anunţat că va pune capăt programului „paşaportul de aur”.
Decizia renunţării la „paşaportul de aur” a fost luată din cauza breşelor de lungă durată ale acestei practici, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului cipriot, Kyriacos Koushos, referindu-se la abuzuri şi la exploatarea unor dispoziţii ale programului de investiţii.
Lansat în 2007, programul „paşaportul de aur” a adus până acum 7 miliarde de euro în vistieria Ciprului din partea a circa 4.000 de străini, în special ruşi şi chinezi. Un străin putea obţine cetăţenia Ciprului în schimbul unei investiţii în valoare de 2,5 milioane de euro, care de multe ori consta în achiziţionarea unei case pe insulă.
Oraşul Limassol a devenit unul dintre principalele puncte de atracţie, fiind numit în prezent „Limassolgrad”, o aluzie la numărul mare de ruşi.
Potrivit Guvernului cipriot, programul va înceta la 1 noiembrie, iar toate „paşapoartele de aur” vor fi luate la puricat. Anterior, Comisia Europeană aprecia că această practică reprezenta o portiţă pentru infiltrarea unor indivizi din crima organizată în teritoriul UE.
Anunţul cu privire la eliminarea „paşaportului de aur” a fost făcut la câteva ore după ce Al Jazeera a difuzat un reportaj care arată lacunele sistemului.
Protagonistul reportajului este un client fictiv, certat cu legea şi care caută o portiţă de salvare datorită schemei cipriote. Este ajutat de o reţea întreagă, de la funcţionari de stat, la agenţi imobiliari, avocaţi şi chiar şi politicieni de rang înalt.
Poliţia a deschis o anchetă în legătură cu dezvăluirile din cadrul reportajului, iar preşedintele Parlamentului Demetris Syllouris s-a retras din funcţie până la sfârşitul investigaţiei.
Acum două săptămâni, Cipru a revocat şapte „paşapoarte de aur”.