Închide

Comisia Europeană va anunța luni că reînnoiește armistițiul comercial cu Washingtonul

Avatar
belgium, brussels, european commission

Fotografie de dimitrisvetsikas1969 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană este așteptată să anunțe luni că reînnoiește armistițiul comercial cu Washingtonul, a declarat pentru POLITICO un oficial european care are cunoștință de acest program.

Țările UE au intervenit cu toată autoritatea pentru a susține planurile Comisiei de a prelungi pauza privind tarifele de retorsiune pentru exporturi americane în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari de la 1 ianuarie, au declarat doi diplomați europeni.

UE și SUA s-au întrecut în găsirea unui acord pentru a preveni aplicarea de tarife pe schimburi comerciale de miliarde de dolari de ambele părți ale Atlanticului, pentru a rezolva o dispută privind oțelul și aluminiul care datează din 2018, declanșată de fostul președinte american Donald Trump. Tarifele au fost suspendate în urmă cu doi ani de către administrația Biden, în timp ce Bruxelles și Washingtonul căutau un nou “aranjament global” privind oțelul, menit să reducă emisiile de carbon la nivel mondial și capacitățile excedentare.

Diplomații, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre acest subiect sensibil, au declarat că armistițiul tarifar se va extinde de la 1 ianuarie și va dura 15 luni. Acest lucru înseamnă că tarifele europene la produsele americane, precum whisky și motociclete, vor fi suspendate până la sfârșitul lunii martie 2025, la scurt timp după ce următoarea administrație americană își va prelua mandatul la Casa Albă.

Într-un interviu publicat vineri, șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul a luat în considerare prelungirea armistițiului comercial, deoarece nu există încă o soluție pentru acordul mai larg privind oțelul.

De asemenea, președintele SUA, Joe Biden, ar trebui să emită un nou ordin executiv pentru a amâna reimpunerea unui tarif de 25% pentru oțelul din UE și a unui tarif de 10% pentru aluminiul din UE, iar deocamdată nu este clar cât de repede se va întâmpla acest lucru.

În ultima parte a discuțiilor, Bruxellesul a fost ferm convins că dorește să îmbunătățească acordul privind contingentele tarifare (TRQ) convenit în urmă cu doi ani. Însă un diplomat european a declarat că termenii nu au fost îmbunătățiți, în ciuda plângerilor din Europa, potrivit cărora contingentele tarifare sunt greu de implementat în toate țările UE.

Acordul din 2021 stabilea trei contingente tarifare anuale separate pentru Uniunea Europeană, care permiteau ca o anumită cantitate de produse să intre în SUA fără taxe vamale înainte de intrarea în vigoare a tarifului de 25% pentru oțel și de 10% pentru aluminiu impus de Trump.

Contingentele tarifare, care expiră toate la 31 decembrie, au fost stabilite la 3,3 milioane de tone metrice pentru oțel; 366.040 de tone metrice pentru aluminiul semifabricat forjat și 18.000 de tone metrice pentru aluminiul neprelucrat.

scroll to top