Criza giganților tech: Compania care și-ar fi dorit o pandemie nesfârșită dă afară 15% din personal

, ,
Autor:    -  
Taking an evening Zoom call teleconference meeting. Needed a cup of coffee to stay up late to check in with my co workers.
Fotografie de Compare Fibre pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Compania Zoom Video Communications Inc., care operează platforma similară, atât de populară în toiul pandemiei de Covid-19, dă afară 15% din forța sa de muncă, în condițiile în care compania, deși omniprezentă în urmă cu doi ani, dă semnele unei crize de dezvoltare și pare că se adaptează cu greu la o creștere mai lentă a afacerilor, notează publicația Bloomberg.

Compania va tăia din schema de personal aproximativ 1.300 de locuri de muncă, ca parte a unui plan de restructurări, a declarat, marți, directorul executiv Eric Yuan, într-o postare pe blogul companiei. Yuan s-a autointitulat ”responsabil” pentru problemele companiei, a spus că își va reduce salariul și va renunța la bonus.

”Destinul nostru a fost schimbat pentru totdeauna în timpul pandemiei. Nu ne-am alocat atât de mult timp pe cât ar fi trebuit să ne analizăm echipele cu de-amănuntul sau să evaluăm dacă creșterea noastră era sau nu sustenabilă”, a spus Yuan, adăugând că numărul de angajați Zoom s-a triplat în decurs de doar doi ani.

Zoom se alătură unui număr mare de mari companii de tehnologie care fac ajustări similare. Amazon și Salesforce se numără printre ceilalți grei care au anunțat reduceri mari de personal, afirmând că boom-ul de afaceri pe care l-au înregistrat în timpul pandemiei se încheie. Alte companii din sectorul tehnologic care au făcut concedieri sunt IBM, Microsoft, Alphabet (Google), Meta (Facebook) sau Dell.

”Pe măsură ce lumea trece la viața post-pandemică, observăm că oamenii și întreprinderile continuă să se bazeze pe Zoom. Dar incertitudinea economiei globale și efectul acesteia asupra clienților noștri înseamnă că trebuie să privim – știu, este greu, dar important! – spre interior pentru a ne reseta, astfel încât să putem face față mediului economic, să livrăm clienților noștri serviciile și să realizăm viziunea pe termen lung a Zoom”, a scris Yuan într-un mesaj adresat angajaților, publicat pe blogul companiei.

După ce și-a câștigat milioane de utilizatori la apogeul pandemiei, Zoom încearcă acum să oprească încetinirea creșterii afacerilor, prin extinderea portofoliului de instrumente dedicate partenerilor săi de afaceri.

Totuși, creșterea veniturilor din ultimele două trimestre a fost de sub 10%, iar analiştii estimează că vânzările au continuat să scadă în trimestrul curent. În același timp, profiturile s-au redus brusc.

Mai mult, acțiunile companiei s-au prăbușit cu peste 80% de la vârful atins în 2020.

Reducerile de personal reprezintă, probabil, o încercare de îmbunătăți marjele de profit, sau măcar de a le păstra intacte, în fața încetinirii creșterii, a scris analistul Bloomberg Intelligence John Butler.

Zoom a mai transmis că se așteaptă ca restructurarea să coste compania între 50 și 68 de milioane de dolari, iar personalul afectat va primi salariul pentru 16 săptămâni și asigurare de asistență medicală, precum și alte tipuri de sprijin.

De asemenea, Yuan a declarat că își va reduce salariul în următorul an fiscal cu 98% și va renunța complet la bonusuri. Totodată, ceilalți membri ai echipei de conducere executivă își vor vedea salariile de bază reduse cu 20% și vor pierde, și ei, bonusurile, a adăugat el.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!