Companiile de transport feroviar din Europa, pe buza prăpastiei, după un 2020 dezastruos
Companiile feroviare europene au suferit pierderi cumulate de 26 miliarde de euro în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, care le-a afectat enorm veniturile atât din transportul de călători, cât și din transportul de mărfuri pe tot continentul. Anul 2021 a fost desemnat drept ”Anul Feroviar European”, dar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare.
Cifrele au fost publicate de Comunitatea Companiilor Europene de Căi Ferate și Infrastructură (CER), un organism comercial care reprezintă o serie de transportatori feroviari naționali, printre care și cei mai mari din punctul de vedere al cifrelor de afaceri și al numărul de pasageri, precum Deutsche Bahn din Germania, SNCF din Franța și Ferrovie dello Stato Italiane din Italia, potrivit Euractiv.
Serviciile de călători au provocat cea mai mare parte a pierderilor – 24 de miliarde de euro – la o scădere de 42% a cifrei de afaceri.
Serviciile de transport de marfă au raportat o scădere de 12%, ceea ce s-a tradus într-o pierdere de două miliarde de euro.
În timp ce tarifele pentru transportul de pasageri au cunoscut o creștere în timpul verii, stimulată de pofta de călătorie a europenilor care profitau de relaxările restricțiilor impuse de autoritățile naționale, cifrele s-au deteriorat rapid în toamnă, atingând în decembrie recorduri negative, cu venituri la jumătate față de cele din 2019.
Directorul executiv al CER, Alberto Mazzola, a vorbit despre dezastrul care a lovit companiile feroviare europene, lăudând angajamentul sectorului feroviar în ciuda crizei sanitare.
“Sectorul feroviar demonstrează rezistență, capacitate de a fi de ajutor la combaterea pandemiei și de a ajuta societatea pe drumul spre redresare”, a spus el.
Operatorii feroviari speră ca ”Anul Feroviar European” 2021 să aducă vești mai bune.
Executivul UE va organiza evenimente de profil pe tot continentul, pentru a-i încuraja pe europeni să aleagă transportul feroviar în fața altor moduri de transport mai poluante, precum transportul aerian sau rutier.
Dincolo de impactul devastator al pandemiei, transporturile reprezintă în prezent singurul sector al economiei UE în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere, iar calea ferată a fost prezentată și sprijinită prin politici europene drept calea de urmat în atingerea obiectivelor de decarbonizare a transporturilor.
În prezent, cifrele la nivelul Uniunii Europene arată că aproximativ 7% din transportul de pasageri și 11% din cel de mărfuri utilizează calea ferată. Oficialii UE speră la o creștere a acestor cifre, ceea ce va sprijini eforturile de a atinge obiectivele UE de a scădea cu 55% emisiile de carbon până în 2030.
2021 este, de asemenea, primul an de implementare completă a celui de-al patrulea ”pachet feroviar”, o serie de măsuri pentru crearea unei zone feroviare europene unice cu standarde comune. O standardizare mai riguroasă va reduce costurile administrative, susține Comisia, în așa fel încât calea ferată să fie mai competitivă în raport cu alte moduri de transport.