Companiile europene de utilități, sub presiunea prețurilor la energie începând cu 2026

,
Autor:    -  
photovoltaic system, solar, solar energy
Fotografie de mrganso pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Prețurile cu ridicata ale energiei electrice sunt crescute din punct de vedere istoric, dar prețurile energiei electrice par să se prăbușească din 2026. O creștere așteptată a capacității regenerabile va avea un impact important asupra pieței UE și ar putea duce la o reconsiderare a dinamicii ofertei, scriu Emmanuel Dubois-Pelerin și Massimo Schiavo, potrivit Euractiv.

Emmanuel Dubois-Pelerin este lider de sector pentru sectorul de utilități EMEA la S&P Global Ratings. Massimo Schiavo este director și analist principal pentru EMEA Utilities la S&P Global Ratings.

Companiile de utilități din Europa se confruntă cu alegeri dificile.

După un an 2022 turbulent, prețurile ridicate la gazele naturale, eliminarea treptată în curs a cărbunelui și închiderea centralelor nucleare în întreaga Europă au contribuit la creșterea istorică a prețurilor cu ridicata ale energiei de bază.

În timp ce, timp de câțiva ani, aceste prețuri vor rămâne în jurul valorii de 100 de euro pe megawatt/oră (/MWh) pe cele mai mari cinci piețe din regiune, prețurile vor scădea vertiginos începând cu 2026, datorită unei creșteri considerabile a producției de energie regenerabilă.

Măsura în care utilitățile europene vor reuși să facă față acestei furtuni va depinde în mare măsură de deciziile pe care le iau astăzi.

Prăbușirea iminentă a prețurilor

Capacitatea nouă și intermitentă – condusă de creșterea anuală de două cifre a capacității eoliene și solare – va depăși probabil cererea de energie electrică începând cu 2026, diluând influența gazelor naturale cu costuri ridicate. Într-adevăr, în perioada 2021-2030, capacitatea eoliană și solară se va tripla, ajungând la aproximativ 780 GW și, respectiv, 370 GW, ceea ce va însemna un total de aproximativ 730 TWh de producție.

La rândul său, S&P Global Commodity Insights estimează o scădere cu 30%-60% a prețurilor la energia de bază în Germania, Franța, Italia, Spania și Regatul Unit (E5) în cei cinci ani până la sfârșitul anului 2030 (graficul 1), lăsând prețurile la aproximativ 35-50 €/MWh în mare parte din Europa – cu excepția probabilă a Italiei.

Mai mult, impactul surselor regenerabile intermitente asupra mixului de aprovizionare este posibil să agraveze scăderea prețurilor la energie datorită așa-numitului “efect de canibalizare a surselor regenerabile”.

Acesta se referă la tendința activelor regenerabile similare, cum ar fi panourile solare într-o zi însorită, de a produce simultan, ceea ce duce la vârfuri de producție care scad prețurile de gros.

În Europa, S&P se așteaptă ca, la scurt timp după 2025, ponderea energiei eoliene și solare în mixul de aprovizionare să atingă un punct de inflexiune în care canibalizarea ar crește semnificativ procentul de timp în care prețurile sunt foarte scăzute.

Într-adevăr, conform previziunilor S&P Global Commodity Insights, până în 2035, procentul de prețuri intrazilnice ale energiei electrice sub 10 EUR/MWh ar urma să crească la peste 50%, față de mai puțin de 5% în prezent.

Boom-ul regenerabilelor nu va supraîncărca oferta

Începând cu 2026, amploarea creșterii regenerabilelor în Europa va fi uluitoare – și va avea, fără îndoială, un impact semnificativ asupra dinamicii pieței. Cu toate acestea, creșterea netă a producției în E5 va fi, de fapt, relativ modestă, datorită unei scăderi abrupte a producției din centralele alimentate cu combustibili fosili și, într-o măsură mai mică, din sectorul nuclear.

Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic E5 va scădea probabil la aproximativ 10% în 2030, de la 33% în 2021.

Acest declin va rezulta din închiderea centralelor pe cărbune și lignit (cu excepția unui număr mic de centrale din Germania) și din înjumătățirea contribuției gazelor naturale la producția de energie electrică. În același timp, contribuția energiei nucleare la mixul energetic va scădea la aproximativ 20% până în 2030, de la 30% în 2021, pe măsură ce închiderea centralelor va fi mai rapidă decât punerea în funcțiune.

Potrivit previziunilor S&P Global Commodity Insights, această schimbare a intrărilor înseamnă că contribuția energiei eoliene și solare la mixul de producție de energie E5 va crește la aproximativ 55% până în 2030, față de 20% în 2021.

Cu toate acestea, creșterea ofertei europene ar putea fi încetinită de potențialele blocaje legate de autorizare, logistica instalării și conectarea la timp la rețea – toate acestea au afectat în mod obișnuit utilitățile europene.

De asemenea, este de remarcat faptul că particularitățile regionale vor juca un rol alături de tendințele mai generale. Distincțiile în ceea ce privește mixul de aprovizionare și vremea, de exemplu, înseamnă că experiențele din întreaga regiune vor fi foarte diferite.

Nordul Europei, de exemplu, favorizează de obicei producția de energie eoliană, iar sudul producția de energie solară, fiecare tehnologie prezentând propriile avantaje și provocări. În același timp, variațiile în ceea ce privește modelele de cerere vor exercita, de asemenea, presiuni diferite asupra piețelor.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!