Închide

Conflictul din Israel s-a răsfrânt asupra piețelor din Orientul Mijlociu, provocând o scădere a acțiunilor

Avatar
stock, trading, monitor

Fotografie de 3844328 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Atacul surpriză comis sâmbătă de grupul palestinian Hamas asupra Israelului a avut un ecou pe piețele din Orientul Mijlociu, provocând o scădere a acțiunilor și dând tonul pentru o săptămână care se anunță volatilă, potrivit Bloomberg.

Principalii indici bursieri din regiune au scăzut duminică, în frunte cu o scădere de 7,6% a indicelui bursier de referință TA-35 din Israel, cea mai mare pierdere din ultimii trei ani. Indicele Tadawul All Share din Riad a scăzut cu 1,3%, în timp ce acțiunile din Kuweit, Qatar, Oman și Bahrain au slăbit, de asemenea,. Indicele egiptean EGX30 a scăzut cu până la 2%.

Atacurile Hamas marchează cel mai sângeros atac asupra Israelului din ultimele decenii și amenință să escaladeze într-un conflict mai amplu. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara sa va lansa o campanie militară prelungită împotriva grupului militant și și-a exprimat încrederea că Israelul va învinge. Președintele Joe Biden a promis un sprijin

“solid ca piatra”

al SUA pentru Israel.

Conflictul intervine într-un moment de sensibilitate diplomatică și, de asemenea, într-un moment de divizare istorică în cadrul Israelului cu privire la coaliția lui Netanyahu cu extrema dreaptă israeliană și la eforturile acestora de a revizui sistemul judiciar al națiunii. Shekelul israelian s-a prăbușit spre minimul ultimilor șapte ani în ultimele zile, înainte de redeschiderea programată a parlamentului israelian la sfârșitul acestei luni.

“Diviziunile din politica și structura de securitate a Israelului vor fi acoperite în timp ce răspunsul militar din Gaza este în curs de desfășurare, dar nu vor dispărea”,

a declarat Hasnain Malik, strateg cu sediul în Dubai la Tellimer, un furnizor de cercetare și date despre piețele emergente pentru investitori.

“Aceasta va rămâne o vulnerabilitate pentru toate prețurile activelor israeliene”.

scroll to top