Închide

Consilier Ucraina: Un împrumut de 5 miliarde $ de la FMI, ancoră pentru finanțări mai mari

Avatar
buildings, houses, ukraine

Fotografie de nextvoyage pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Asigurarea unui nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI i-ar ajuta pe ceilalți creditori ai Ucrainei să vadă că situația macroeconomică a țării devastate de război este sub control, a declarat vineri, pentru Reuters, consilierul economic șef al președintelui Volodimir Zelenski.

O nouă finanțare de la Fondul Monetar Internațional pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari care ar ajuta Ucraina să facă față crizei economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat consilierul Oleg Ustenko.

El a spus că oficialii ucraineni au luat legătura cu creditorul global cu privire la cererea potențială, adăugând că obiectivul ar trebui să fie să avanseze cât mai repede posibil.

FMI a refuzat să comenteze.

Comentariile lui Ustenko au venit la puțin peste două săptămâni după ce guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a declarat pentru Reuters că el caută până la 20 de miliarde de dolari de la FMI în doi sau trei ani – o sumă care ar fi plasat Ucraina cu mult peste „limită excepțională de acces” a fondului pentru împrumut.

Dimensiunea mare a acestei cereri a declanșat dezbateri intense în cadrul FMI, deoarece ar fi ridicat și întrebări cu privire la sustenabilitatea datoriei Ucrainei.

Planul revizuit va fi modelat pe un pachet de finanțare convenit în 2015, după invazia Rusiei în regiunea Crimeea din Ucraina, care a inclus 17,5 miliarde de dolari în finanțare FMI, dar a ajutat la obținerea unei finanțări totale de 40 de miliarde de dolari.

„Un program FMI de 5 miliarde de dolari ar fi în conformitate cu nivelurile anterioare de finanțare și ar putea fi un catalizator pentru finanțarea din alte surse, inclusiv UE, Trezoreria (SUA) și alte țări individuale”, a declarat Ustenko pentru Reuters.

Programul anterior de împrumut de 5 miliarde de dolari al Ucrainei a fost anulat în martie, deoarece FMI a aprobat finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari cu puține condiții în primele săptămâni ale invaziei Rusiei.

Autoritățile ucrainene s-au angajat să colaboreze cu Fondul pentru a concepe un nou program economic „care vizează reabilitarea și creșterea, atunci când condițiile o permit”. C

Ucraina, care se confruntă cu strămutarea internă a aproximativ 7 milioane de oameni din cauza invaziei Rusiei din 24 februarie, se străduiește să mobilizeze resurse pentru a face față penuriei de energie, inflației în creștere și agravării crizei umanitare pe măsură ce iarna se apropie.

Se confruntă cu o contracție economică de 35%-45% în 2022 și un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari, doar o treime din aproximativ 29 de miliarde de dolari din angajamentele de ajutor occidental s-au materializat până acum, spun economiștii.

Săptămâna aceasta, creditorii din străinătate ai Ucrainei au susținut cererea sa de înghețare pe doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale, dar Ucraina trebuie să efectueze în continuare plăți de capital de 635 de milioane de dolari pentru împrumuturile anterioare ale FMI începând de la jumătatea lunii septembrie.

Ustenko a spus că Ucraina speră să avanseze rapid cu negocierile cu FMI pentru a ajunge la un acord preliminar înainte ca aceste plăți să fie scadente.

scroll to top