Facebook-ul, cea mai eficientă goarnă a propagandei putiniste în flancul estic al NATO
În Slovacia, un val tot mai mare de postări care distribuie dezinformări și știri false evidențiază rețeaua de socializare Facebook, care își atrage acuze pentru facilitarea răspândirii teoriilor pro-ruse despre războiul din Ucraina vecină, de la afirmațiile conform cărora Kievul dezvoltă în secret arme biologice până la punerea sub semnul întrebării a însăși invadării Ucrainei de către Rusia, notează Bloomberg, citând un raport elaborat de un think-tank american din domeniul securității cibernetice.
În vreme ce compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, susține cu tărie că ”ia măsuri ample pentru a combate răspândirea dezinformării” în NATO și în Uniunea Europeană, guvernul Slovaciei, autoritățile din alte țări din fostul bloc comunist și chiar congresmanii americani spun că Facebook-ul nu face deloc destul pentru acest lucru.
Disputa a luat amploare în această săptămână, când membrii Comitetului Permanent pentru Informații al Camerei Reprezentanților din SUA au reclamat Meta Platforms și pe directorul său executiv, Mark Zuckerberg, pentru facilitarea răspândirii periculoase a dezinformării pro-Rusia în Slovacia, țară est-europeană de la granița NATO, cu o populație de 5,3 milioane de locuitori.
Potrivit think-tank-ului GLOBSEC, specializat în politici de securitate, intensitatea mesajelor false este mai mare în Slovacia decât oriunde altundeva în fosta Europa Centrală și de Est. Efectul? Mai mult de un sfert dintre slovaci declară că susțin acțiunile și politicile lui Vladimir Putin, chiar dacă administrația de la Bratislava încearcă să facă tot posibilul pentru găzduirea în condiții cât mai bune a refugiaților și să trimită echipamente militare Kievului, în scopul apărării împotriva invadatorilor ruși.
”Comitetul este profund îngrijorat de prezența persistentă a dezinformării periculoase și a propagandei pro-ruse pe Facebook-ul slovac”, se arată în textul unei adrese a delegației americană condusă de președintele Adam Schiff către Mark Zuckerberg.
Congresmanii i-au îndemnat pe cei de la Meta Platforms
”… să se asigure imediat că toată dezinformarea pro-rusă este rapid evaluată, verificată și etichetată ca atare, subclasată sau eliminată cu totul, în conformitate cu angajamentele publice și cu politicile declarate ale Facebook”.
Comitetul din Congresul SUA a mai spus că guvernele de la Washington și Bratislava au cerut în mod repetat companiei Meta să ia măsuri împotriva acestor mesaje, printre care se numără cele care îi acuză pe ucraineni că sprijină fascismul și nazismul, că își ucid compatrioții sau demonizează milioanele de oameni care au fost nevoiți să ia calea străinătății pentru a scăpa de război.
”Jumătate din populația Slovaciei este predispusă să creadă în mesaje care promovează dezinformarea sau diferitele teorii ale conspirației”, spune Dominika Hajdu, analistă la GLOBSEC.
În prezent, Meta are un singur fact-checker dedicat Slovaciei, țară în care aproximativ 2,7 milioane de oameni, adică aproape jumătate din populația totală a țării, au conturi de Facebook, ceea ce o face cea mai răspândită platformă de social media, potrivit scrisorii semnate de membrii comitetului american, care apreciază că această situație legată de activitatea de fact-checking este ”în mod firesc, neadecvată”.
Potrivit Meta, singurul fact-checker al companiei în Slovacia este jurnalistul colaborator al agenției France-Presse Robert Barca. Meta a transmis că se consultă cu guvernele din regiune, iar eforturile sale de a combate problema dezinformării cuprind o serie de măsuri care elimină o parte din conținut și semnalează alte postări cu etichete de avertizare.
”Eliminăm conținutul care încalcă politicile noastre și colaborăm cu fact-checkeri terți din regiune pentru a dezminți afirmațiile false. Când aceștia evaluează o postare ca fiind falsă, mutăm acest conținut mai jos în Feed, astfel încât mai puțini oameni să îl vadă. De asemenea, oferim oamenilor mai multe informații pentru a decide ce să citească, în ce să aibă încredere și ce să distribuie, adăugând etichete de avertizare la conținutul evaluat drept fals”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta, Magdalena Szulc, prin e-mail.
Un caz-școală: Harabin vs. adevăr
Anul trecut, cu luni bune înainte ca armata lui Vladimir Putin să invadeze Ucraina, serviciile secrete slovace au emis un raport în care avertizează că
”… activitățile activiștilor pro-ruși s-au concentrat tot mai mult pe răspândirea narațiunilor care vizează polarizarea societății slovace”.
La începutul acestei săptămâni, poliția l-a reținut pentru scurt timp pe fostul președinte al Curții Supreme de la Bratislava, Stefan Harabin, după ce acesta a postat un text în care spunea că
”… Rusia trebuie să-i liniștească pe naziștii care au ucis 15.000 din propriii lor cetățeni din 2014 încoace”,
reluând discursul Kremlinului potrivit căruia invadarea Ucrainei este un efort de a ”denazifica” Ucraina.
Harabin a fost acuzat de ”justificare a unei crime”, dar a declarat că nu recunoaște că ar fi făcut ceva greșit sau ilegal.
”Niciodată în istorie libertatea de exprimare nu a fost abuzată în favoarea crimei și distrugerii la o scară atât de mare și cu un efect atât de devastator precum acum”, a scris premierul slovac Eduard Heger, într-o postare pe pagina lui de Facebook.
Slovacia nu este singura țară vulnerabilă la acest tip de amenințări.
În februarie, prim-miniștrii Poloniei și ai statelor baltice – Estonia, Letonia și Lituania – le-au cerut directorilor de resort din cadrul marilor companii americane de tehnologie – Facebook, Google, YouTube și Twitter – ”să ia atitudine” împotriva campaniilor rusești de dezinformare.
Între timp, Uniunea Europeană a finalizat luna trecută un text normativ prin care acordă guvernelor mai multă putere de a obliga companiile să elimine conținutul ilegal, cum ar fi discursurile instigatoare la ură și propaganda teroristă, sau să le aplice amenzi severe, care ar putea ajunge până la 6% din cifrele de afaceri anuale.
În scrisoarea către Zuckerberg, membrii Comitetului din Camera Reprezentanților SUA au solicitat o informare despre acțiunile pe care compania le întreprinde pentru a răspunde preocupărilor autorităților slovace, informații despre orice investigații pe care le-a condus în combaterea campaniilor de dezinformare pro-ruse, precum și planurile sale de a aborda problema. Potrivit acestora, au primit asigurări că Meta va colabora și va furniza răspunsuri cuprinzătoare.
”Guvernul slovac este pe bună dreptate îngrijorat de aceste evoluții. Un oficial înalt al Ministerului Apărării din Slovacia a descris Facebook ca fiind «principalul teren de joacă al propagandei de la Kremlin. Cu toate acestea, în ciuda conștientizării problemei de către cei de la Facebook, conținuturile false par să rămână în continuare omniprezente pe platformă”, au mai transmis congremanii americani.