Grupul Electrica SA a anunțat în această dimineață că explorează posibilitatea participării, în consorțiu cu două alte societăți românești – Hidroelectrica și SAPE SA (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A.), la procedura de vânzare competitivă de active organizată de cehii de la CEZ, potrivit unui comunicat transmis de companie către Bursa de Valori București.
“Electrica dorește să informeze acționarii și investitorii cu privire la faptul că este în curs de a explora posibilitatea participării sale, în cadrul unui potențial consorțiu format împreună cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) și Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., la procedura competitivă organizată de CEZ a.s. pentru vânzarea filialelor sale din România”, precizează Electrica SA.
Electrica promite că va informa în mod prompt acționarii și investitorii în legătură cu orice aspecte privind potențiala participare în cadrul proiectului, care vor trebui raportate în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
Reamintim că o tranzacție de acest fel nu ar fi putut fi posibilă în perioada stării de urgență, când, prin ordonanță militară, procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora, au fost suspendate.
La începutul anului, CEZ anunța că intenționează să încheie tranzacțiile privind activele pe care le operează în România încă din primul semestru al anului, însă, ulterior, și-a modificat ținta spre semestrul al doilea. Oricum, cehii au de gând să părăsească piața de la noi până la finalul anului, iar acum, după expirarea stării de urgență, negocierile par să se fi accelerat.
Cele mai importante active ale CEZ în România sunt distribuția de energie electrică din Oltenia (CEZ Distribuție Oltenia SA), parcul eolian de la Cogealac și business-ul de furnizare de energie.
O listă a altor investitori interesaţi de activele cehilor cuprinde fondurile de investiţii Macquarie din Australia, DWS – fondul de investiţii al Deutsche Bank, grupul OMV Petrom şi ungurii de la MVM, potrivit unor surse citate anterior de Ziarul Financiar.