Închide

Consumatorii globali stau pe un munte de 5,4 trilioane de USD, economisiți în pandemie

Avatar
piggy bank, money, cow

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Consumatorii din întreaga lume au acumulat economii suplimentare în valoare totală estimată de 5,4 trilioane de dolari de la începutul pandemiei de COVID-19 și până acum, bani care pregătesc, iar economiștii anticipează un festin al cheltuielilor în perioada care va urma relaxărilor programate de guverne. Noua stare de fapt ar putea alimenta o creștere puternică a economiei mondiale în acest an, dar efectele nu se opresc aici.

La nivel global, gospodăriile populației au pus la ciorap un exces de economisire egal cu 6% din PIB-ul global, până la sfârșitul lunii martie, potrivit unui raport realizat de Moody’s Analytics, citat de CNN. Calculele au fost făcute luând drept bază de calcul comportamentul de economisire al populației din anul anterior izbucnirii pandemiei, 2019, a declarat luni economistul șef al Moody’s Analytics, Mark Zandi.

Cel mai mult au economisit suplimentar locuitorii din Statele Unite, suma ridicându-se la 2,6 trilioane de dolari, adică 12% din PIB-ul SUA, britanicii urmându-i îndeaproape, cu 10% din PIB-ul țării.

În general, economisirea excedentară a fost un fenomen în special în America de Nord și Europa, unde restricțiile de circulație, dar și schemele de susținere puse în practică de guverne au fost cele mai semnificative, potrivit lui Zandi.

Mulți consumatori care fac parte din păturile sociale mai înstărite, ale căror venituri nu au fost afectate major de pandemie, au acumulat sume de bani pe care altfel le-ar fi cheltuit pentru vacanțe, divertisment și consum în unitățile de alimentație publică.

Un al doilea factor care a determinat acumularea de economii l-a reprezentat sprijinul guvernamental fără precedent pentru angajați și companii. Fondul Monetar Internațional anunța, în luna noiembrie, că guvernele și băncile centrale din întreaga lume au pus la bătaie 19,5 trilioane de dolari pentru a-și proteja economiile în ceea ce se anunța cea mai gravă recesiune de la Marea Criză din prima jumătate a secolului trecut.

Aceste pachete de stimulare a economiilor au fost utilizate pentru plata salariilor, a ajutoarelor speciale și conjuncturale, salvând multe afaceri aflate în dificultate și permițând unor consumatori să pună bani deoparte, în ciuda crizei economice.

Ce se va întâmpla când se vor deschide baierele pungii?

Pe măsură ce restricțiile se relaxează, Moody’s Analytics se așteaptă ca populația globală să cheltuiască aproape 2 trilioane de dolari din acest surplus de numerar.

“Această combinație în declanșarea unei creșteri semnificative a cererii și excesul debordant de economisire va conduce la o creștere a cheltuielilor consumatorilor din întreaga lume, pe măsură ce țările se vor apropia de imunitatea de turmă și se redeschide. Ne așteptăm ca aproximativ o treime din economiile excedentare la nivel global să fie cheltuite anul acesta, ceea ce va crește PIB-ul global cu peste 2 puncte procentuale”, a adăugat el.

Desigur că toate aceste cheltuieli suplimentare ar putea să provoace creșterea inflației, o preocupare tot mai mare în rândul investitorilor și economiștilor, întrucât ar putea obliga băncile centrale să crească ratele de dobândă și să își reducă achizițiile de active mai devreme decât se anticipase.

Indicele prețurilor de producție din SUA, care măsoară prețurile de vânzare pentru bunuri și servicii, a urcat cu 1% pe o bază ajustată sezonier în martie, o creștere mai pronunțată decât în luna precedentă și mai mare decât se așteptaseră economiștii.

Potrivit lui Zandi, consumatorii ar putea cheltui mai mult sau mai puțin decât se anticipase, în funcție de cât de repede va încetini ritmul pandemic și se vor redeschide marile economii. Rezultatele unui sondaj efectuate la începutul acestei luni de către Federal Reserve au indicat că gospodăriile americane direcționează cele mai mari sume primite ca urmare a pachetului de stimulare adoptat de autoritățile federale către economisire și achitarea datoriilor, oamenii fiind reticenți în a folosi sume importante pe cheltuieli curente.

Totodată, creșterea sentimentului de încredere a consumatorilor este de bun augur pentru viitoarele cheltuieli. În primele trei luni ale anului, încrederea consumatorilor la nivel mondial a atins cel mai înalt nivel de când au început raportările, în 2005, potrivit The Conference Board.

Un factor care limitează o creștere a cheltuielilor și mai mare este faptul că gospodăriile cu venituri mari au acumulat cea mai mare parte din excesul de economii, în special în Statele Unite. Acest tip de consumatori sunt predispuși să trateze aceste sume suplimentare de bani ca ”acumulare de bogăție, mai degrabă decât venituri curente, așa încât ar putea să cheltuiască mult mai puțin din acești bani, cel puțin pe termen scurt”, a mai spus Zandi.

În Statele Unite, populația cu vârsta de peste 55 de ani dețin mai mult de 60% din excesul de economisire. Alte date arată că populația care deține cel puțin o locuință deține 90% din aceste sume, iar gospodăriile în care cel puțin un membru are studii superioare concentrează 3/4 din economiile excedentare.

”Nimic din toate acestea nu vine ca o surpriză, însă este un prilej bun să ne dăm seama despre cât de complicat au trecut prin pandemie unele categorii de persoane, precum tinerii chiriași cu venituri mici sau cu grad mai scăzut de educație, în vreme ce, la polul opus, cât de grațios au traversat pandemia cei cu case în proprietare și cu venituri mari”, a mai spus Zandi.

scroll to top