Conturile în euro ale mai multor bănci ruseşti au fost închise de Deutsche Bank

,
Autor:    -  
building, bank, architecture
Fotografie de sheadquarters pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Deutsche Bank a închis conturile în euro ale mai multor bănci ruseşti, proces început din aprilie, conform unor surse citate de RBC.

La mijlocul lunii martie, Deutsche Bank a notificat băncile ruseşti despre închiderea conturilor pe 8 aprilie. Conturile au funcţionat până pe 7 aprilie inclusiv şi au fost închise pe 20 aprilie, a precizat unul dintre interlocutorii RBC.

El susţine că decizia a afectat multe mari instituţii de credit. Despre ce bănci vorbim, nu se ştie. O a doua sursă a spus că Deutsche Bank a lăsat câteva conturi de corespondent în băncile mici ruseşti care nu atrag atenţia, care au puţine operaţiuni. Potrivit acestuia, dacă numărul tranzacţiilor bancare creşte, atunci Deutsche Bank închide contul.

Rusia desfăşoară o operaţiune militară în Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin din 24 februarie. Bloomberg a estimat la 7 mld. dolari pierderile băncilor europene din cauza conflictului din Ucraina. În acelaşi timp, profitul Deutsche Bank pentru primul trimestru al anului 2022 s-a dovedit a fi cel mai bun din ultimii nouă ani, cu o creştere de 18%, până la 1,2 mld. euro. Anterior, Raiffeisen Bank International (RBI) a rupt relaţiile cu o serie de bănci ruseşti care aveau conturi de corespondent, transmite DCNews.

OMV se alătură altor companii europene care fac plăţi în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc, a anunţat, vineri, grupul energetic austriac, adăugând că nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei în ruble, transmite Reuters.

”Am implementat acum un proces de plată care să respecte sancţiunile, acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro”, a declarat un purtător de cuvânt al OMV, pentru Reuters.

După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!