Închide

OPINIE Cosmin Gabriel Păcuraru: Sărăcia energetică aduce boală și nebunie!

Avatar
Energie

Foto: playtech.ro

Timp de citire: 3 minute

Autor: Cosmin Gabriel Păcuraru, consultant în regim de freelancing, doctor în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României, autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale, pentru contributors.ro

Adică „Țara te vrea prost”, parafrazând un cântec din anii ’90, … dar te vrea și bolnav. E iarnă. Iarna nu-i ca vara! Oamenii de știință britanici au făcut un studiu prin care arată că sărăcia energetică generează boli fizice și mentale. Nu este o glumă! Studiul poate fi achizitionat de aici.

Totul a plecat de la o cercetare a unui ONG care arată că în Marea Britanie există 1,5 milioane de gospodării care suferă de sărăcie energetică. Mai precis aceste familii au bani dar nu au de unde să se alimenteze cu energie, sau nu au bani și fac economie la încălzire.

În România cifrele sunt mult mai mari. Într-un articol din septembrie 2021 în care trăgeam un semnal de alarmă asupra problemei alimentării populației cu energie termică arătam că 3,5 milioane de gospodării (46%) se încălzesc cu lemne de foc. Eu zic că acestea se află în starea de sărăcie energetică. Cine ar fi acestea? Daca 17% din populația Bucureștiului se încălzește cu lemne, vă dați seama că în cartierele de case din aglomerările urbane din provincie procentul este mai mare. Mediul rural de asemenea se încălzește cu lemne, cu toate că primăriile au tras țeava de gaze prin fața porții. Dacă în Marea Britanie există bani dar nu există posibilitatea de alimentare cu o formă de energie, în România, unde deabia 33% din teritoriu dispune de o rețea de distribuție de gaze, sunt extrem de multe gospodării care nu au posibilitatea financiară de a se branșa la rețea. În articolul amintit arătam că 50% din totalul de 7,6 milioane de gospodării nu au avut posibilitatea să-și plătească la timp datoriile către furnizorii de energie în vederea acoperirii întreținerii gospodăriei. Adică cei care au branșament la energie electrică, gaze și / sau energie termică nu puteu ține pasul cu facturile. Creșterile exagerate de preț la toate formele de energie va agrava acest fenomen. Cei care se încălzesc cu lemne nu își cumpără, cei care se încălzesc cu gaze, fac economie, cei care sunt legați la un sistem de alimentare centralizată cu energie termică (în 47 de SACETuri sunt 1.150.000 gospodării, aproximativ 3.000.000 de oameni) nu își vor plăti intreținerea! (În viitoarea mea carte „Energia – o problemă de securitate națională”, ce va apare în câteva săptămâni la Editura Didactică și pedagogică, am dedicat un articol acestei mari probleme.)

Să revenim la studiul amintit care arată că sărăcia energetică poate avea un impact direct și indirect asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor. Cercetarea a folosit un eșantion reprezentativ la nivel național (în UK) de aproape 7.000 de participanți, pentru a explora legătura dintre sărăcia energetică, sănătate și bunăstare. Studiul a plecat de la constatarea că există un vârf de decese în timpul iernii.

Un medic ne poate confirma: expunerea la temperaturi scăzute este asociată cu creșterea tensiunii arteriale, răceli și gripe, atacul de cord și riscurile de accident vascular cerebral, indiferent de vârstă sau sex. Nu intru în amănuntele măsuratorii medicilor, deoarece nu mă pricep la „biomarkeri” și alte cuvinte pe care doar le intuiesc, dar concluzia la care s-a ajuns este că starea de sănătate fizică și mentală este afectată. De ce și mentală? Orice privare, voită sau nevoită, de la orice factor ce asigură satisfacerea nevoilor fiziologice și de securitate (vezi Piramida lui Maslow) afectează sănătatea mentală. … Așa zic oamenii de știintă britanici!

Întorcându-ne pe plaiurile noastre: după doi ani de pandemie, care au cuprins și trei luni de lokdown, câteva săptămâni de frig în apartamente pentru bucuresteni se vor vedea în statistici peste câteva luni. Creșterea prețurilor înseamnă economie la energie care se va vedea în aceleași statistici. Statisticile Ministerului Sănătății și statisticile Colegiului Psihologilor.

În România nu are cine să studieze așa ceva. În România nu este nici un organism care să se ocupe de problemele energiei termice. De un an se tot înființează în Ministerul Energiei o direcție care să preia această problemă. Pe lângă faptul că nimeni nu se pricepe la așa ceva pe acolo, nimeni nu vrea să se ocupe de această mare problema. Ultimile trei ierni au fost calde, deci a fost un noroc pentru cei care gestionează ministerul, dar nu se știe câte ierni vor mai fi așa. În decembrie 2021 am scris că dacă avem două săptămâni de temperaturi sub 15 grade în luna februarie, intram în black-out. Să vezi atunci boli! Am avut noroc până acum și se pare că nu vom avea nici de acum încolo frig.

În rest … Sănătate, vă doresc!

scroll to top