Închide

Cota de TVA pentru locuințe crește la 9%. Cum mai poți plăti și în 2024 doar 5%?

Avatar
Constructie Casa Santier Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Guvernul intenționează să modifice politica fiscală în ceea ce privește TVA-ul la locuințe. În proiectul de lege cu care Executivul va merge în Parlament apar atât o majorare de cotă (9%, în loc de 5% în prezent), cât și un set de condiții mai detaliate care trebuie bifate pentru a beneficia de această cotă de TVA, neîndeplinirea lor ducând la aplicarea cotei standard de TVA de 19%.

Noutățile ar urma să se aplice începând cu 1 ianuarie 2024. Totuși, cei care, până la finalul acestui an, încheie un contract și plătesc un avans pentru achiziționarea unei locuințe care respectă noile condiții vor putea plati 5% TVA pe tot parcursul anului 2024.

Astfel, potrivit documentului consultat de avocatnet.ro, cota de 9% ar urma să se aplice numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei (circa 120.000 euro), exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor, cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, definiția pentru acest concept fiind și ea actualizată: pe de-o parte în proiect sunt detaliate anumite condiții deja existente, iar pe de alta, sunt introduse și criterii noi. Astfel, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de 9% sunt:

  • acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;
  • acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;
  • sunt formate cel puţin dintr-un spaţiu pentru odihnă, un spaţiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;
  • finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, după caz, în funcție de tipul construcției, geamuri, ușă intrare;
  • finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota de 9%.

Atenție! Cota de 5% nu dispare de tot din start. Persoanele care au încheiat sau urmează să încheie oricând în anul 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe care se încadrează în parametrii descriși vor putea plăti, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, actuala cotă redusă de TVA de 5%,.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Parlament, prin asumarea răspunderii de către Executiv, iar conform calendarului anunțat de premier în mai multe rânduri, dezbaterea, adoptarea și oficializarea măsurilor ar urma să se facă în septembrie 2023.

scroll to top