Închide

COVID-19 și criza petrolului obligă Arabia Saudită ia măsuri severe – TVA-ul se triplează

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Arabia Saudită triplează taxa pe valoarea adăugată (TVA), ca parte a măsurilor de austeritate necesare pentru a sprijini economia afectată din plin de criza de coronavirus, potrivit BBC. Guvernul din Riyadh a mai spus că va suspenda și alocația de trai, pentru a finanța nevoile de bani ale statului.

Națiunea bogată în petrol și-a văzut veniturile în scădere ca urmare a faptului că pandemia a adus cu sine scăderea prețurilor la energie la nivel mondial.

Regatul a introdus TVA în urmă cu doi ani, ca parte a eforturilor de a-și reduce dependența de piețele mondiale de petrol.

Agenția de știri a Arabiei Saudite a declarat că TVA va crește de la 5% la 15% la 1 iulie, în timp ce alocația de trai va fi suspendată de la 1 iunie.

“Aceste măsuri sunt dureroase, dar necesare pentru a menține stabilitatea financiară și economică pe termen mediu și lung, precum și pentru a depăși criza fără precedent provocată de coronavirus cu cele mai mici daune posibile”, a declarat ministrul finanțelor, Mohammed al-Jadaan.

Anunțul a venit după ce cheltuielile statului au depășit cu mult veniturile, împingând regatul într-un deficit bugetar de 9 miliarde de dolari după primele trei luni ale anului, în condițiile în care veniturile din petrol au scăzut cu aproape un sfert față de anul trecut în aceeași perioadă, la 34 miliarde de dolari, reducând veniturile totale cu 22%.

În același timp, banca centrală a Arabiei Saudite și-a văzut rezervele străine diminuându-se în martie cu cea mai rapidă rată lunară în ultimii 20 de ani, până la cel mai scăzut nivel din 2011 încoace.

Se estimează că măsurile de combatere a impactului pandemiei vor încetini ritmul și amploarea reformelor economice lansate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

În decembrie 2019, gigantul petrolier de stat Aramco a atras o sumă record de 25,5 miliarde de dolari, prin vânzarea a 3 miliarde de acțiuni la prețul de 32 de riali (8,55 dolari) pe unitate în oferta publică inițială de acțiuni.

Vânzarea acțiunilor se afla în centrul planurilor prințului Mohammed bin Salman de a moderniza economia și de a-i reduce dependența de petrol.

scroll to top