Închide

Credeați că am scăpat? Monstruoasa coaliție PSD+PNL bălește din nou la pensiile din Pilonul 2

Avatar
thief, steal, house

Fotografie de mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 7 minute

În ultimele 24 de ore, au apărut tot mai multe indicii că puterea a pus din nou ochii pe banii din pensiile românilor administrate privat, așa-numitul Pilon 2 de pensii. Tonul l-a dat ministrul Muncii, Marius Budăi, care a semnalat, miercuri seara, la Antena 3, că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât se virează către Pilonul 2. Este doar vârful aisbergului.

Prezent în studioul Antenei 3, ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii:

”Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârșit pe execuția bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o știre de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus așa ceva, este o lege”, a declarat Budăi, potrivit News.ro.

Întrebat, mai departe, dacă face cineva presiuni să rămână în vigoare Pilonul 2, Budăi a exclus această variantă:

”Nu, exclus. Este o lege dată în România din 2004-2005. Nu e politica Ministerului Muncii la Pilonul 2. În primul rând, ASF trebuie să vină cu soluțiile necesare. Noi nu suntem afectați în Pilonul 1 în virarea contribuțiilor către Pilonul 2, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuțiilor către Pilonul 2. Asta am fost informați clar, de atunci”, a declarat Marius Budăi.

Planul diabolic pritocit în laboratoarele comune PSD+PNL

Fostul ministrul al Economiei, deputatul USR Claudiu Năsui, susține că în Ministerul Finanțelor Publice se lucrează deja la un plan în urma căruia Pilonul 2 ar urma să fie naționalizat. Năsui a prezentat viitoarea desfășurare a evenimentelor joi dimineața pe pagina sa de Facebook:

Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta.

Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante.

Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL.

De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.

Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au «pierdut banii românilor». Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.

Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că «iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze». Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.

Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri.

Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia.

Trompeta Piperea pregătea terenul încă de luna trecută

La finalul lunii iulie, într-o postare pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea – cunoscut conspiraționist, anti-american, anti-globalist, contestatar al schimbărilor climatice și admirator al autocrațiilor orientale – se arăta scandalizat de faptul că administratorii fondurilor de pensii de la Pilonul 2 ”pierd banii românilor”:

”Evenimente extrem de grave se întâmplă pe piața pensiilor publice administrate privat (Pilon II) și nimeni nu ia atitudine, nimeni nu iese în stradă: în numai 6 luni, banii noștri din fondurile de pensii administrate privat s-au erodat cu cca 8%. S-au vaporizat peste 7 mld. lei, dintr-un total de 88 de mld… Inclusiv prin furt și investiții în obligațiuni emise de bănci rusești. Reamintesc un principiu din lege (care, din păcate, s-a transformat, în practică, într-un simplu slogan propagandistic): suntem proprietari asupra activelor acumulate în contul nostru la aceste fonduri. Constituția ne garantează (cică) dreptul de proprietate…”

Piperea făcea și o referire la un articol apărut în aceeași zi în Ziarul Financiar, cu titlul ”Cei 7,4 milioane de români contributori la fondurile de pensii private Pilon II au pierdut 7 mld. lei din banii de pensie pe primul semestru din cauza expunerii acestor fonduri pe titlurile de stat”.

În articol, autorii explicau că, din cauza inflației și ca urmare a unei expuneri semnificative pe titluri de stat a portofoliilor fondurilor de pensii Pilon II (impuse prin legislația aferentă organizării acestuia, nu prin alegerea administratorilor), câteva milioane de salariați români înregistrează o pierdere medie de 7% pentru economiile private de bătrânețe în prima jumătate a anului.

”Din păcate, structura actuală de portofoliu a fondurilor de pensii Pilon II va conduce la acest rezultat de fiecare dată când rata inflației crește sau rata inflației rămâne ridicată. Mai mult, structura actuală a portofoliului va face aproape imposibil ca randamentele fondurilor private de pensii Pilon II să fie superioare ratei inflației“, explica și Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele Asociației CFA România.

Șeful BCR Pensii și ”misterul” dispariției banilor

Săptămâna trecută, într-o postare pe blogul personal, Radu Crăciun, președinte și director general al BCR Pensii, explica ”misterul” așa-numitei ”dispariții” a banilor românilor cotizanți la Pilonul 2:

”De câteva luni, spațiul mediatic este inundat de anunțuri alarmiste privind “dispariția” banilor  din fondurile de pensii private. În același spirit senzaționalist, am putea spune că banii din pilonul 2, după ce au “dispărut”, acum “reapar”. De unde? Îi scoate cineva dintr-un cufăr?

Câtuși de putin. Pentru că, de fapt, termenul de “dispariție” a banilor este total incorect. Fluctuațiile în valorile activelor personale pe care mulți participanți din sistemul de pensii private le-au constatat sunt consecința volatilității piețelor financiare în care fondurile de pensii investesc. Dacă dorești ca pe termen mediu și lung să ai un randament investițional semnificativ peste o dobândă bancară (da, total predictibilă) sau semnificativ peste rata inflației, nu ai de ales și trebui să îți asumi fluctuațiile investițiilor în piețele financiare. Banii nu dispar și apar, ci valoarea activelor în care sunt investiți fluctuează.

Și acum situația la zi. Graficul de mai jos ne arată faptul că, după ce la mijlocul lunii iulie, media aritmetică a valorii unității de fond în pilonul doi scăzuse cu 8,6% față de prima zi a anului, ieri, scăderea se micșorase la 5.1%.

Broma 768x404

Asta înseamnă că, doar în ultimele două săptămâni, valoarea unității de fond a recuperat aproximativ 40% din pierderile întregului an. Cum așa?

Ca și în cazul scăderilor, și în acest caz, influența majoră provine din evoluția titlurilor de stat care au o pondere de aproximativ 60% în portofoliul fondurilor de pensii. Graficul de mai jos arata evoluția indicelui care reflectă mișcările prețurilor titlurilor de stat.

Broma 768x404

Și în acest grafic, se observă inversarea tendinței de scădere a valorii și creșterile apărute în ultimele două săptămâni. Este o tendință asociată unui interes semnificativ mai mare manifestat de investitori pe piața primară a titlurilor de stat.

Va continua aceasta tendință? Pe termen mediu, cel mai probabil. Chiar dacă la un moment dat titlurile se tranzacționează sub prețul la care au fost emise prima dată, asa cum se întâmplă astăzi, în final, ele se vor întoarce la valoarea lor nominală. Cu alte cuvinte, pe termen mediu, tendința de creștere a valorii titlurilor de stat va continua. Implicit, fondurile de pensii ar trece cu succes peste încă un episod de volatilitate. Cu siguranță nu ultimul.”

Ordonanța-trenuleț de la mijlocul anului, destinată creșterii taxelor, a plantat o bombă dedicată Pilonului 2

Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), atrage atenția că, prin Ordonanța 16/2022, adoptată de Guvern la mijlocul lunii iulie și prin care creșteau o serie de taxe – fie de la 1 august 2022, fie de la 1 ianuarie 2023 – Executivul a decis să taxeze dividendele încasate de fondurile de pensii și astfel s-a introdus problema dublei impozitări.

Într-o declarație de joi dimineața, pentru Hotnews, Bobocea spune:

”OG 16/2022 prevede eliminarea exceptării fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsură care anulează prevederile din legislația specifică (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii și L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative).”

De altfel, mai spune Bobocea pentru Hotnews, majoritatea statelor europene cu sisteme de pensii private au implementat în legislație sistemul “EET” (exempt-exempt-tax) pentru fondurile de pensii, adică:

  • deductibilitate fiscală pentru faza de contribuții (primul “E”);
  • exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare (al doilea “E”);
  • taxarea beneficiilor încasate din fondurile de pensii, sub forma anuităților sau a altor plăți asimilate (acel “T”).

Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari, mai spune reprezentantul APAPR.

În mod evident, în acest fel sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici, din cauza noilor obligații fiscale, ceea ce ar putea să confirme, o dată în plus, scenariul avansat de Claudiu Năsui.

Mihai Bobocea mai precizează că nici APAPR, nici administratorii individuali ai fondurilor de pensii nu au fost consultați de Guvern cu privire la această modificare în legislația fiscală aplicabilă:

”Cu toate acestea, argumentele economice fiind în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende, sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară”, mai spune Bobocea.

scroll to top