Închide

Credit Suisse raportează pierderi semestriale și anunță reorganizarea echipei de management

Avatar
flag, banner, switzerland

Fotografie de Hans pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Credit Suisse a raportat miercuri o pierdere netă pentru primul trimestru al anului 2022 și a anunțat o remaniere a conducerii, deoarece creditorul elvețian se luptă cu costurile litigiilor și consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina, potrivit CNBC.

Pierderea netă a fost de 273 de milioane de franci elvețieni (283,5 milioane de dolari) pentru trimestrul respectiv, după ce a trimis piețelor un avertisment de profit săptămâna trecută. Miercuri, banca elvețiană a confirmat că pierderile legate de Rusia s-au ridicat la 206 milioane de franci elvețieni. De asemenea, s-a înregistrat o lovitură de 155 de milioane de franci elvețieni în legătură cu scandalul Archegos.

Vorbind cu Geoff Cutmore de la CNBC, Thomas Gottstein, directorul executiv al Credit Suisse, a spus că a fost un „trimestru dificil”.

„Am avut anumite situații unice, cum ar fi prevederile legale, care făceau parte din munca noastră moștenită și ne ocupăm de unele dintre cazurile moștenite vechi, evident, am avut, de asemenea, unele dificultăți în ceea ce privește Rusia; așa că, evident, nu putem fi mulțumiți de o pierdere înainte de impozitare de 0,4 miliarde”, a spus el.

Una dintre cele mai mari provocări pentru Credit Suisse în acest trimestru au fost costurile litigiilor, raportând că cheltuielile de operare au crescut cu 26% față de un an în urmă.

„Cheltuielile noastre operaționale au fost mai mari de la un an la altul, determinate în special de cheltuielile cu litigiile raportate anterior, de 703 milioane de franci elvețieni pentru trimestrul respectiv, în timp ce ne-am continuat abordarea proactivă pentru soluționarea litigiilor”, a spus Gottstein într-un comunicat.

Gottstein a adăugat la CNBC că „nicio bancă mare din lume nu poate spune că am terminat cu cazurile legale… am făcut progrese uriașe, așa cum am spus, în special cu cazurile noastre din SUA”.

Câștigurile de miercuri vin după pierderi abrupte la sfârșitul anului 2021, pe fondul unei serii de scandaluri. Președintele acesteia, Antonio Horta-Osorio, a demisionat la începutul acestui an, după ce a încălcat în mod repetat regulile de carantină Covid-19.

Horta-Osorio a venit cu intenția de a curăța cultura corporativă a băncii, după ce divizia sa de investiții bancare a suferit lovituri considerabile în 2021 din cauza implicării sale cu firma de investiții în colaps Archegos Capital și compania de finanțare insolvabilă a lanțului de aprovizionare Greensill.

Pentru întregul an 2021, a înregistrat o pierdere netă de 1,57 miliarde de franci elvețieni, cu mult sub așteptările pieței. Stocul a scăzut cu 20,6% de la începutul anului.

Banca a anunțat, de asemenea, schimbări în consiliul său executiv miercuri. David Mathers, care este director financiar din 2010, părăsește banca. Cu toate acestea, el va rămâne în poziția actuală până când va fi găsit un înlocuitor.

În plus, Helman Sitohang renunță la funcția de CEO al regiunii Asia-Pacific, iar Romeo Cerutti se retrage din funcția de consilier general al grupului. Francesca McDonagh preia funcția de CEO al Europa, Orientul Mijlociu și Africa în octombrie.

scroll to top