Închide

Cremele cu SPF, importante pentru sănătatea pielii, nocive pentru ecosistemul oceanic?

Avatar
Efd904b1 B6f0 4387 8cc4 9c4866e2d39b

foto: © ArtMarie/iStock.com

Timp de citire: 2 minute

Substanțele chimice găsite în loțiunile de protecție solară se acumulează în iarba de mare mediteraneană, a constatat un studiu.

Oamenii de știință au descoperit filtre ultraviolete în tulpinile de Posidonia oceanica, o specie de iarbă de mare găsită pe coasta Mallorca și endemică în Marea Mediterană, relatează The Guardian.

Potrivit cercetătorilor, contaminarea este rezultatul activităților recreative și a deversărilor de deșeuri în destinația turistică.

„Această enclavă marină este afectată de activitățile portuare, deversarea apei și turism”, a spus dr. Silvia Díaz Cruz, co-autor al studiului publicat în Marine Pollution Bulletin. „Deoarece Marea Mediterană este puțin adâncă, mică și foarte închisă, concentrațiile de substanțe chimice care absorb UV-uri pot atinge [niveluri] ridicate.”

Probele au găsit concentrații diferite de componente de protecție solară, inclusiv oxibenzonă, avobenzonă 4-metil, benziliden camfor, benzofenonă-4 și metil parabeni.

Deși impactul total al acestor substanțe chimice asupra ierbii marine rămâne necunoscut, cercetătorii sunt îngrijorați de potențialele efecte dăunătoare.

„Dacă descoperim că loțiunile de protecție solară afectează fotosinteza și productivitatea ierburilor marine dincolo de acumulare, vom avea o problemă, deoarece aceste ierburi marine joacă roluri ecologice importante pe coastele mediteraneene”, spune co-autorul, profesorul Nona Agawin.

Posidonia oceanica formează pajiști extinse în zona de coastă a Mediteranei și joacă un rol crucial în menținerea unui ecosistem oceanic sănătos. Pajiștile cu iarbă de mare găzduiesc diverse specii marine și acționează ca depozite de carbon, ajutând în același timp să protejeze zonele de coastă împotriva eroziunii.

Cercetările anterioare au descoperit că anumite substanțe chimice de protecție solară pot avea efecte dăunătoare asupra peștilor, țestoaselor și delfinilor, inclusiv perturbând sistemele lor reproductive și dăunând dezvoltării lor.

Recifele de corali sunt de asemenea afectate, iar aceste substanțe chimice au fost interzise în destinații turistice precum Hawaii, Florida și Palau. O legislație similară nu a fost încă introdusă în țările mediteraneene.

Cercetătorii subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare ale efectelor substanțelor chimice din cremele de protecție solară asupra pajiștilor cu iarbă de mare.

„Dacă aflăm exact care componente de protecție solară sunt dăunătoare pentru iarba de mare, atunci vom putea să reglementăm mai bine și să oferim alternative pentru a-i proteja pe cei care merg la plajă și a proteja, de asemenea, iarba de mare”, a spus Agawin.

scroll to top