Închide

Crescătorii de porci, înfuriați de ravagiile cauzate de presupusa pestă porcină africană

Avatar
piglet, young animals, pig

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Afacerile au început să se destrame pentru crescătorul de porci thailandez Jintana Jamjumrus în urmă cu doi ani, după ce zeci de animale ale sale au făcut febră și au murit în câteva zile din cauza unei boli misterioase pe care o bănuia că este o boală virală fără vaccin cunoscut, pesta porcină africană (PPA), potrivit Reuters.

În această lună, oficialii au identificat primul caz de PPA în provincia Nakhon Pathom din Jintana, după ce ani de zile au spus că nu este în Thailanda, declanșând o furtună politică, deoarece prețurile cărnii de porc au atins un maxim istoric, pe care ar putea să-l aibă luni de zile.

“Nu există nicio posibilitate să nu fi știut. Porcii au murit în toată țara… De ce mușamalizarea?” Jintana, 75 de ani, întrebat despre decesele din anii precedenți. “Ce pot face acum? Nu a mai rămas nimic.”

În parlament, un parlamentar de opoziție a acuzat guvernul de o mușamalizare de ani de zile, deși un ministru adjunct al agriculturii a negat acest lucru, declarând că autoritățile au oprit cu succes boala în anii precedenți.

Dar micii fermieri, ale căror pierderi i-au scos pe 54% din afaceri în ultimul an, sunt sceptici, mai ales că boala virală, pentru care nu există vaccin, a ucis sute de milioane de porci în Europa și Asia din 2018.

„A trebuit să-i las pe cei bolnavi să moară și să-i vând pe cei sănătoși”, a spus Jintana. „Afacerea mea dispăruse”.

Un avertisment anterior le-ar fi salvat mijloacele de trai, spun micii fermieri, și ar fi evitat, probabil, deficitul de carne de porc care a dus prețurile în Bangkok la 215 baht (6,47 dolari) pe kg pe 11 ianuarie, cea mai mare medie zilnică dintr-o bază de date care se întinde din 2001.

Prețurile ridicate au condus la interzicerea exporturilor de animale vii până în aprilie, iar prețurile de consum ar putea rămâne ridicate, deoarece producția ar putea dura luni de zile pentru a se redresa, punând o presiune suplimentară asupra comunităților rurale care le-au destabilizat din cauza pierderilor de porci.

De la confirmare, Thailanda a descoperit pesta porcină africană în 22 de zone din 13 provincii și a sacrificat peste 400 de porci, toți din ferme mici, a declarat Bunyagith Pinprasong, directorul Biroului pentru Controlul Bolilor și Servicii Veterinare.

Între 2019 și 2021, autoritățile de creștere a animalelor au sacrificat aproape 300.000 de porci considerați cu risc ridicat de pestă porcină africană, deși nu a fost detectat niciodată în nicio probă de la porci morți, a declarat Bunyagith pentru Reuters.

Până acum, cele mai multe decese au fost cauzate de sindromul reproductiv și respirator porcin (PRRS), a spus el.

„Am implementat măsuri stricte și eficiente pentru a preveni PPA, motiv pentru care nu a fost găsită înainte”, a spus el. „Vom controla și reduce răspândirea acesteia până când va fi dezvoltat un vaccin”.

Până în momentul în care Thailanda a confirmat primul focar de PPA în această lună, aproape 100.000 de mici crescători, sau cei care crescură până la 50 de porci, au dispărut, lăsând doar 79.000, arată cifrele guvernamentale din industria zootehnică.

Turmele micilor fermieri s-au redus la jumătate la 1 milion de porci, reprezentând cea mai mare parte a pierderii în efectivul național, care se ridică la 10,85 milioane, în scădere cu 17% față de cele 13,1 milioane de anul trecut, arată datele.

Micii fermieri și fermele mici, sau cele cu efective între 51 și 500 de animale, contribuie în mod normal cu aproximativ 30% din producția de carne de porc a Thailandei, de aproximativ 19 până la 20 de milioane de porci, dintre care aproximativ 18 milioane sunt consumați pe plan intern, iar restul exportați.

„Scăderea actuală a porcilor se datorează focarelor anterioare de boli, nu din cauza pestei porcine africane”, a spus Bunyagith, adăugând că PRRS și pesta porcină clasică sunt cele mai frecvente boli la porcii thailandezi, vaccinurile fiind disponibile pentru ambele. „Dar indiferent dacă PRRS sau ASF, vor exista pierderi pentru micii agricultori fără un sistem bun de management al fermei”.

În timp ce fermele mici se luptă, acțiunile celui mai mare producător de alimente din Thailanda, Charoen Pokphand Foods Pcl, au crescut în ianuarie la cel mai mare nivel din aproape șapte luni, iar acțiunile Thaifoods Group Pcl au atins cel mai mare nivel din aprilie.

Scăderea în continuare a cotei de piață a fermelor mici amenință implicațiile pe termen lung pentru prețurile alimentelor, a spus Kevalin Wangpichayasuk de la Centrul de Cercetare Kasikorn.

„Dispariția treptată a micilor proprietari înseamnă mai puțini jucători și o concurență mai scăzută, ceea ce va avea un impact asupra prețului”, a declarat Kevalin pentru Reuters.

Bunyagith a spus că creșterea animalelor noi pentru a reduce decalajul va dura până la 10 luni, așa că guvernul intenționează să ofere micilor fermieri împrumuturi și noi purcei pentru a ajuta la reconstrucție.

Dar fermierii au spus că și-au pierdut încrederea în guvern și s-au îndoit că creșterea porcilor ar putea aduce în continuare un mijloc de existență, cel puțin până când va fi găsit un vaccin.

Jamnian Iangjiam, în vârstă de 62 de ani, a spus că a renunțat la creșterea porcilor după ce două încercări au eșuat.

„Sunt îndatorat pentru că mi-am cheltuit ultimele economii cu creșterea porcilor noi, iar acum nu am nimic”, a spus Jamnian, cu țarcurile goale din mai. “Am terminat.”

scroll to top