Închide

Crește ajutorul de deces. Cât vor primi rudele defuncților începând din 2023?

Avatar
cementerio, flor, cemetery

Fotografie de vlanka pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

A fost adoptat proiectul de lege al bugetului asigurărilor de stat pentru anul viitor. Iar acesta prevede o majorare cu aproape 700 de lei a ajutorului pentru înmormâtare începând de la 1 ianuarie 2023.

De fapt, după creștere, rudele celor decedați o să primească suma de 694 de lei în plus față de ajutorul acordat de stat în prezent în aceste cazuri, scrie BZI.ro. Astfel, valoarea ajutorului de deces va fi de 6.789 lei pentru anul 2023. Și cuantumul indemnizaţiei pentru rudele celor decedaţi care nu aveau calitatea de asigurat sau de pensionar va fi majorat la 3.395 lei.

Legea menționată mai arată că este majorată valoarea ajutorului de deces de la 5.163 de lei la 5.429 de lei. De asemenea, indemnizaţia rudelor persoanelor care au decedat este majorată în acest an de la 2.582 de lei la 2.715 lei

Legea 263/2010 – privind sistemul unitar de pensii publice – prevede că ajutorul de deces se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceştia.

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 va intra în vigoare după ce o să fie votat de Parlament, promulgat de şeful statului şi apoi publicat în Monitorul oficial.

scroll to top