Închide

Creșterea numărului de locuri de muncă în SUA nu a îndeplinit așteptările, pe fondul încetinirii pieței muncii

Avatar
woman, laptop, coworking

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Creșterea numărului de locuri de muncă în SUA a încetinit în octombrie, în parte din cauza grevelor sindicatului United Auto Workers (UAW) împotriva celor “trei mari” producători auto din Detroit, care au redus numărul de salariați din industria prelucrătoare, iar creșterea salariilor anuale a fost cea mai mică din ultimii aproape 2 ani și jumătate, ceea ce indică o relaxare a condițiilor de pe piața muncii, potrivit Reuters.

Raportul privind ocuparea forței de muncă al Departamentului Muncii, urmărit îndeaproape vineri, a arătat, de asemenea, că rata șomajului a crescut luna trecută la 3,9%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2022, de la 3,8 în septembrie. Scăderea ratei șomajului s-a produs în ciuda faptului că oamenii au renunțat la forța de muncă. Sugerând, de asemenea, încetinirea dinamicii pieței muncii, economia a adăugat cu 101.000 de locuri de muncă mai puțin în august și septembrie decât se estimase anterior.

Raportul a întărit așteptările pieței financiare conform cărora Rezerva Federală a terminat cu creșterea ratelor dobânzilor pentru actualul ciclu. Banca centrală americană a menținut miercuri ratele neschimbate, dar a lăsat ușa deschisă pentru o nouă creștere a costurilor de împrumut, într-un semn de recunoaștere a rezistenței economiei.

“Acesta este un raport foarte favorabil Fed”, a declarat Sal Guatieri, economist senior la BMO Capital Markets din Toronto. “Singurul rid este că forța de muncă s-a redus. Cu toate acestea, moliciunea generală din raport va contribui în mare măsură la menținerea Fed pe margine pentru a treia ședință consecutivă în decembrie.”

Numărul de salariați din sectorul non-agricol a crescut cu 150.000 de locuri de muncă luna trecută, a declarat vineri Biroul de Statistică a Muncii din cadrul Departamentului Muncii în raportul său privind ocuparea forței de muncă, care este urmărit îndeaproape. Datele pentru luna septembrie au fost revizuite în scădere pentru a arăta 297.000 de locuri de muncă create în loc de 336.000, așa cum s-a raportat anterior. Economiștii intervievați de Reuters prognozaseră o creștere a numărului de salariați cu 180.000.

Numărul locurilor de muncă din industria prelucrătoare a scăzut cu 35.000, greva UAW la fabricile Ford Motor, General Motors și Stellantis, compania mamă a Chrysler, precum și la fabricile Mack Trucks, scăzând 33.000 de locuri de muncă din salarii.

Pe lângă acțiunea industrială, care s-a încheiat între timp, încetinirea creșterii numărului de locuri de muncă luna trecută a fost o răsplată după creșterile mari din septembrie. Numărul de salarii a fost, de asemenea, probabil influențat de factori tehnici, legați de modelul utilizat pentru a elimina din date fluctuațiile sezoniere.

Creșterile salariale rămân cu mult peste cele aproximativ 100.000 de locuri de muncă pe lună necesare pentru a ține pasul cu creșterea populației în vârstă de muncă. Creșterea numărului de angajări de luna trecută a fost condusă de sectorul sănătății, care a adăugat 58.000 de locuri de muncă, cea mai mare parte dintre acestea în serviciile de îngrijire medicală ambulatorie, în conformitate cu tendințele recente.

Angajările în sectorul guvernamental au crescut cu 51.000, revenind la nivelul de dinaintea pandemiei. Creșterea numărului de salariați din sectorul guvernamental a fost determinată de angajările din administrația locală.

Angajările în construcții au crescut cu 23.000. Au existat, de asemenea, creșteri în asistența socială, precum și în salariații din serviciile profesionale și de afaceri.

Ocuparea forței de muncă în domeniul agrementului și ospitalității a crescut cu 19.000, mult sub media lunară de 52.000 din ultimele 12 luni.

S-au înregistrat pierderi de locuri de muncă în industria transporturilor și depozitării. Ocuparea forței de muncă în industria informațiilor a continuat să fie îngreunată de o grevă în curs de desfășurare la Hollywood.

Acțiunile americane au deschis în creștere. Dolarul a scăzut față de un coș de valute. Prețurile titlurilor de trezorerie americane au crescut.

Câștigurile medii pe oră au crescut cu 0,2%, după ce în septembrie au urcat cu 0,3%. În cele 12 luni până în octombrie, salariile au crescut cu 4,1%, cea mai mică creștere din iunie 2021, după ce în septembrie au crescut cu 4,3%. Piața forței de muncă este principala forță care stă la baza menținerii economiei, produsul intern brut înregistrând un ritm de creștere anualizat de aproape 5% în trimestrul al treilea.

Deși presiunile salariale se atenuează din cauza unei extinderi recente a bazinului de forță de muncă și a unui număr mai mic de persoane care își schimbă locul de muncă, creșterea anuală a câștigurilor medii pe oră rămâne peste nivelul de 3,5% care, potrivit economiștilor, este în concordanță cu ținta de 2% a Fed.

Salariile nu au fost principalul motor al inflației, dar unii economiști se tem că recentele contracte grele, inclusiv cele obținute de UAW, piloții de avion și sindicatul care reprezintă lucrătorii UPS, ar putea complica lupta Fed împotriva inflației.

Aceștia au argumentat că recenta creștere a productivității lucrătorilor nu va fi suficientă pentru a compensa remunerațiile mai mari, deoarece economia este acum preponderent de servicii.

Dar alții nu au fost de acord, spunând că contractele record ar deveni o problemă pentru inflația salarială doar dacă Fed ar crește prea mult ratele și ar sufoca cererea. Aceștia au considerat că contractul UAW a făcut ca salariile din sectorul auto să fie mai apropiate de creșterea productivității din timpul pandemiei COVID-19.

scroll to top