Închide

Creșterea pe piața PC-urilor în T3, îngreunată de provocările legate de aprovizionare

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane de unități în al treilea trimestru al anului 2021, în creștere cu 3,9% față de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare ale International Data Corporation (IDC). Acesta marchează al șaselea trimestru consecutiv de creștere pentru piața PC-urilor, în condițiile în care debutul pandemiei a dus la o creștere bruscă a cererii, contribuind în același timp și la penuria de componente și la alte provocări legate de aprovizionare.

„Industria PC-urilor continuă să fie îngreunată de provocările legate de aprovizionare și logistică și, din păcate, aceste probleme nu au cunoscut îmbunătățiri prea mari în ultimele luni”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare la IDC. „Având în vedere circumstanțele actuale, vedem cum unii furnizori își reprioritizează livrările între diverse piețe, permițând piețelor emergente să mențină ritmul de creștere în timp ce unele piețe mature încep să încetinească.”

„Lanțurile de aprovizionare blocate și provocările logistice continue au condus piața americană de PC-uri în primul trimestru de scădere anuală a livrărilor de la începutul pandemiei”, a declarat Neha Mahajan, analist senior de cercetare la IDC.

„După un an de achiziții accelerate, determinate de trecerea la munca la distanță și la învățare, a existat și o încetinire comparativă a cheltuielilor pentru PC-uri, iar acest lucru a cauzat o oarecare slăbire a pieței PC-urilor din SUA în prezent. Cu toate acestea, oferta rămâne în mod clar în urma cererii în segmentele cheie, cu stocuri încă sub nivelurile normale.”

Topul companiilor

Lenovo continuă să domine clasamentul vânzărilor, cu 19,7 milioane de unităţi livrate, corespunzătoare unei cote de 22,8% din piaţă. Urmează HP, cu vânzări de 17,59 milioane de unităţi, şi o cotă de 20,3% din piaţă. Podiumul este închis de Dell Technologies, cu 15,18 milioane de calculatoare livrate şi o cotă de 17,5%.

Pe locurile patru şi cinci s-au clasat Apple, şi respectiv ASUS şi Acer la egalitate. Producătorul american a livrat 7,64 milioane de Mac-uri (cotă de 8,8%), în timp ce ASUS a vândut 6 milioane de unităţi (cotă de 7%), iar Acer – 5,9 milioane de unităţi (cotă de 6,9%), potrivit Economica.net.

scroll to top