Închide

Creșterea uriașă a profitului Zalando ascunde cifre de vânzări dezamăgitoare

Avatar
Logo of clothing shop Zalando.

Fotografie de Mika Baumeister pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Zalando a avut un trimestru cu rezultate amestecate: toate cifrele de vânzări au scăzut, dar profitul ajustat a crescut cu un procent uluitor de 72 %. Motivele de bază sună familiar, dar platforma germană are două noi motive de optimism, potrivit Retail Detail.

Chiar și cei mai mari comercianți cu amănuntul se luptă cu scăderea de după pandemie: vânzările pe platforma Zalando au scăzut cu 2,4 % față de anul precedent: valoarea brută a mărfurilor a scăzut la 3,2 miliarde de euro. Veniturile grupului au scăzut cu 3,2 %, ajungând la 2,2 miliarde de euro: vânzările au scăzut atât în cadrul pieței de bază de limbă germană, cât și în “Restul Europei”. Platforma dă vina pe “mediul macroeconomic dificil” și pe luna septembrie, extrem de caldă, care a descurajat clienții să cumpere haine de toamnă și de iarnă.

Și alți indicatori au trecut pe roșu: au fost mai puțini clienți activi (Zalando amenință chiar să coboare sub limita magică de cincizeci de milioane de clienți activi: contorul se află acum la 50,1 milioane), mult mai puține comenzi (de la 58,8 milioane la 54,5 milioane) și mai puține comenzi per client. Din fericire pentru germani, valoarea medie a comenzilor a crescut totuși ușor, ajungând la 58,9 euro.

Pe de altă parte, profitul brut ajustat a crescut cu aproape trei sferturi, ajungând la 23,2 milioane de euro. Costurile mai mici de îndeplinire au jucat un rol esențial în acest sens. Cu combinația sau vânzări în scădere, dar profituri în creștere, Zalando își continuă fără probleme rezultatele din al doilea trimestru.

Zalando își confirmă prognoza de profit pentru întregul exercițiu financiar (între 300 și 350 de milioane de euro), dar elimină toate previziunile privind creșterea vânzărilor. În loc să prevadă “între o scădere de 1 % și o creștere de 4 %”, prognoza menționează acum doar “o scădere între 3 și 0,5 %”.

Platforma germană se declară, de asemenea, încrezătoare în două inovații recente, care ar trebui să asigure o îmbunătățire a rezultatelor. Stories on Zalando a fost lansată în septembrie și ar trebui să atragă mărcile de lux, în timp ce ZEOS (o lansare în octombrie) își deschide rețeaua logistică altor mărci.

scroll to top