Închide

Critici și acuzații de rasism la cel mai înalt nivel, în Organizația Națiunilor Unite

Avatar
adult, art, dark

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Organizația Națiunilor Unite (ONU) se află în centrul unor critici virulente din cauza formulării unor întrebări care fac parte dintr-un sondaj intern. Mai mulți angajați s-au declarat scandalizați de unii termeni folosiți în textul întrebărilor, potrivit Business Insider.

Câteva mii de angajați ai ONU au primit miercuri prin e-mail un sondaj a cărui temă era rasismul. Decizia derulării acestui sondaj face parte dintr-o campanie a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a anunțat că este hotărât să lupte pentru eradicarea rasismului și promovarea demnității individuale.

Însă, chiar prima întrebare a sondajului a stârnit revoltă. Subiecții au fost întrebați în legătură cu rasa cu care se identifică, iar printre răspunsurile posibile era varianta ”galben/-ă” (”yellow”), care reprezintă un termen considerat jignitor, fiind astfel evitat în limba engleză cu referire la oamenii de origine asiatică de peste un secol. Alte variante de răspuns la această întrebare erau și ”negru”, ”maro”, ”alb”, ”mixt / multiracial”.

“Prima întrebare este prostească și profund jignitoare, e greu de înțeles cum într-o organizație atât de diversă din punct de vedere etnic și rasial precum Națiunile Unite această întrebare a putut fi aprobată într-un chestionar distribuit la atâția oameni”, a declarat pentru Reuters un angajat al ONU care a dorit să rămână anonim.

Purtătorul de cuvânt al organizației, Stéphane Dujarric, a declarat presei că sondajul va fi stopat și reluat după o revizuire corespunzătoare, ținând cont de preocupările legitime ale celor care l-au contestat. ”Recunoaștem necesitatea de a formula aceste categorii cu o mai mare grijă și vom lua măsuri imediate pentru a rectifica acest lucru”, a adăugat el.

Erica Foldy, profesor asociat la Wagner Graduate School of Public Service de la Universitatea New York, a fost fermă și s-a situat împotriva utilizării acestor etichete considerate jignitoare: ”Termenul nu trebuie folosit și cu asta basta”, a spus ea pentru Reuters, referindu-se la cuvântul ”galben”.

Originile conotației jignitoare a termenului ”galben”

În Statele Unite, americanii de origine asiatică au fost considerați multă vreme drept o amenințare la adresa națiunii americane, care a promovat o politică de imigrație destinată exclusiv albilor. Asiaticii au fost numiți ”pericolul galben”, sintagmă asociată cu murdăria, fiind astfel nedemni de a primi cetățenie americană.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, San Francisco a fost epicentrul unei mișcări a nativilor albi militanți împotriva ”necurățeniei” chinezilor care locuiau în oraș. Acest curent a alimentat adoptarea infamei ”Legi de excludere a chinezilor”, prima lege din Statele Unite care interzicea imigrația pe criterii strict rasiale. Inițial, actul a impus un moratoriu de 10 ani asupra imigrației chineze.

La începutul secolului XX, oficialii americani din Filipine, pe atunci o colonie americană, obișnuiau să se raporteze la băștinașii filipinezii ca la oameni necurați și necivilizați. Ofițerii și medicii americani din colonie au identificat doi dușmani principali: insurgenții filipinezi împotriva colonizării americane și ”bolile tropicale” care pătrund în corpurile băștinașilor. De altfel, acestea au fost argumentele care au justificat continuarea stăpânirii coloniale americane în insule.

La 19 februarie 1942, președintele Franklin Delano Roosevelt a semnat Ordinul Executiv 9066, care prevedea încarcerarea tuturor celor suspectați drept dușmani ai națiunii.

Dacă fundamentarea Ordinului vorbea despre ”dușmanii” de origine germană și italo-americană de pe coasta de est, realitatea a stat altfel. Marea majoritate a celor încarcerați în 1942 erau de origine japoneză. Mulți dintre ei erau cetățeni naturalizați, americani din a doua și a treia generație.

O parte dintre ei au luptat în celebrul Regiment de infanterie 442, constrânși de armata Statelor Unite să își dovedi loialitatea față de țară, una care i-a întemnițat pur și simplu pentru că erau japonezi.

Regimentul 442 este cea mai decorată unitate militară de dimensiunea sa din istoria Statelor Unite. Începând cu 1944, Regimentul a luptat în special în teatre de război din Europa, în special în Italia, sudul Franței și Germania, iar în primăvara lui 1945 o subunitate desprinsă din acesta a fost printre primele unități ale Aliaților care a început eliberarea lagărului de la Dachau.

scroll to top