Închide

Criză de personal pe litoral. Zeci de mii de joburi disponibile

Avatar
Litoral Mancare

Foto: stirileprotv.ro

Timp de citire: 2 minute

Sosirea valurilor de turişti îi bucură pe patronii de la malul mării, dar îi îngrijorează în același timp, pentru că nu au suficienți angajaţi. E nevoie de 20 de mii de oameni care să lucreze în hoteluri şi restaurante, potrivit B1 TV.

Jumătate din locurile de muncă de pe litoral sunt neocupate

În România, încă suntem victimele prejudecăţilor: părinţii încă văd şcoala de meserii ca pe o ultimă opțiune pentru copiii lor. Învăţământul dual câştigă teren de la an la an, dar nu a ajuns încă în punctul în care poate acoperi nevoia de forţă de muncă din sezon, scrie sursa citată.

„Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva”, spune Lahme Bolat, managerul unui hotel de la malul Mării Negre.

Şi administratorii plajelor caută angajaţi

Patronii încearcă toate metodele pentru a atrage muncitori: prin anunţuri, la agenţiile statului sau la firme de recrutare private. Iată care sunt condițiile pe care le oferă aceștia.

„Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips-ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draf într-un pahar”, a spus Răzvan Chitan – administrator plajă.

„Nu doar oamenii buni trebuie plătiţi bine, ci şi începătorii. Că trebuie să le dai avânt”, este părerea lui Paul Marin, patronul unei terase de pe litoral.

O mie de locuri de muncă sunt scoase la concurs de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa. În realitate e nevoie de încă 20 de mii de angajaţi pe întreg litoralul, scrie sursa citată.

scroll to top