Criza forței de muncă se adâncește. Care sunt cele mai afectate domenii în România?
În ciuda măsurilor luate de Guvern, aproape jumătate de milion de angajați au ieşit de pe piaţă. Cele mai afectate domenii sunt HORECA şi construcţiile. În cei 2 ani plini de incertitudine românii care nu au luat calea străinătății s-au reprofilat. Analiştii financiari spun că numărul tot mai scăzut de angajaţi va avea impact negativ asupra economiei şi riscă să pună în pericol sistemul de pensii.
Judeţul cu cea mai accentuată scădere a fost Hunedoara, care a pierdut peste 20% din angajaţi în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Olt, Suceava şi Gorj, potrivit TVR. Sunt şi judeţe pe plus. Nu cu mult. Bacăul de exemplu avea în 2021 cu aproape 2% mai mulţi angajaţi faţă de 2020.
Şi Aviaţia este un domeniu extrem de afectat de concedieri. Criza de personal se resimte pe toate aeroporturile. Săptămâna trecută, numai pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, 3 din 10 zbori au avut întârzieri sau au fost anulate.
1 din 2 angajaţi acest domeniu şi-a pierdut locul de muncă în ultimii 2 ani.
Analiştii financiari spun că piaţa muncii nu dă semne de revenire nici în perioada următoare. Iar asta îşi va pune amprenta pe economia ţării.
Un număr mic de angajaţi înseamnă automat şi mai puţini bani la bugetul de stat. Asta va atrage după sine dificultăţi în realizarea diferitelor plăţi pe care statul le face lunar precum pensiile, alocaţiile copiilor sau salariile bugetarilor.