Închide

Criza semiconductorilor | PIB-ul din Taiwan va crește în 2021 cu 4,64% datorită exporturilor 

Avatar
microchip, chip, processor

Fotografie de dexmac pe Pixabay

Economia Taiwanului va crește, în 2021, probabil în cel mai rapid ritm din ultimii șapte ani, a spus guvernul, prognozând că lupta globală pentru semiconductori va oferi un impuls exporturilor insulei.

Produsul intern brut va crește, probabil, cu 4,64% în 2021, a declarat biroul de statistică, comparativ cu o prognoză de 3,83% făcută la sfârșitul anului trecut. Oficialii au revizuit, de asemenea, creșterea PIB-ului în trimestrul IV până la 5,09%. În plus, guvernul și-a dublat estimarea pentru creșterea exporturilor în 2021, până la 9,58%, de la 4,59%.

În timp ce creșterea proiectată a Taiwanului pentru acest an rămâne sub media globală de 5,4%, pe baza unui sondaj Bloomberg realizat pe o serie de economiști, această creștere vine pe o bază mai înaltă, după ce a fost una dintre puținele economii semnificative care a înregistrat o creștere în 2020.

Guvernul a indicat creșterea cererii de semiconductori din Taiwan ca un motiv cheie pentru actualizarea previziunilor din 2021. Având în vedere poziția de lider a principalilor producători de cipuri din insulă, cererea externă puternică va ajuta exporturile, a declarat Tsai Yu-tai, directorul departamentului de statistică al Direcției Generale Contabilitate și Statistică Bugetară, într-un briefing după publicarea datelor, scrie Bloomberg.

“Ne-am actualizat perspectivele de export după luarea în considerare a datelor din luna ianuarie, a faptului că întreprinderile taiwaneze cu facilități în China investesc mai mult acasă și a schimbărilor în cererea și oferta globală”, a spus Tsai. „Ne așteptăm ca creșterea exporturilor din acest an să fie cea mai puternică din 2017”.

Cererea externă a contribuit la o apreciere de peste 7% a dolarului taiwanez față de dolar, în ultimele 12 luni. Oficialii au avertizat, de asemenea, că exportatorii și factorii de decizie politică ar trebui să fie pregătiți pentru viitoarele câștiguri.

“Excedentul nostru comercial a fost de 58,8 miliarde de dolari anul trecut”, a declarat șeful statisticilor, Chu Tzer-ming. „Ne așteptăm să ajungă la 63,9 miliarde de dolari anul acesta. Acest lucru ar putea duce la presiuni de apreciere asupra dolarului taiwanez. Toată lumea ar trebui să aibă grijă la acest lucru”.

Brian Deese, consilier economic al președintelui SUA Joe Biden, a solicitat la începutul acestei săptămâni ajutorul guvernului taiwanez în soluționarea deficitului de cipuri care împiedică producția de automobile din SUA. Apelul său a urmat cererilor anterioare ale oficialilor japonezi și europeni pentru ajutorul Taiwanului în asigurarea aprovizionării. Cel mai mare producător de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., intenționează să mărească cheltuielile de capital în acest an până la 28 de miliarde de dolari pentru a ajuta la soluționarea deficitului.

Perspectivele economice ale Taiwanului au fost consolidate, de asemenea, de gestionarea cu succes a pandemiei Covid-19. Insula a înregistrat doar nouă decese și mai puțin de 1.000 de cazuri de la începutul focarului. Acest lucru i-a permis să evite blocajele stricte care au oprit multe alte economii. Cu câteva excepții, întreprinderile, birourile și școlile taiwaneze au rămas deschise pe tot parcursul anului și a existat un boom în călătoriile interne, deoarece oamenii au optat pentru vacanță acasă, mai degrabă decât pentru a merge în străinătate.

Cu toate acestea, Taiwanul s-a străduit până acum să-și asigure suficiente vaccinuri pentru a-și inocula cei peste 23 de milioane de locuitori. Oficialii din domeniul sănătății spun că vaccinările vor începe probabil doar în iunie, lăsând insula să se confrunte cu posibilitatea de a fi lăsată în urmă, în timp ce afacerile și călătoriile în alte părți revin după pandemie.

scroll to top