Închide

Criză severă de forță de muncă în Arad: nevoie urgentă de 15.000 de angajați. Soluția: țările non-UE

Avatar
manufacturing, production, factory

Fotografie de Clker-Free-Vector-Images pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Criza forței de muncă pune piedici dezvoltării afacerilor din Arad, potrivit autorităților și companiilor din județ, care estimează un necesar de 15.000 de oameni, transmite Radio Timișoara. Soluția propusă este una singură: aducerea de lucrători din țări din afara Uniunii Europene, în special din țări asiatice.

Potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, anul trecut, 855 de angajatori au cerut să aducă 14.000 de lucrători din țări non-UE.

În primele două luni din acest an, 78 de firme au cerut deja să poată importa aproximativ 2.000 de muncitori.

În luna februarie, şomajul în judeţul Arad era uşor peste 1%, situație în care firmele nu au de unde selecteze muncitori calificaţi sau necalificaţi. Potrivit autorităților, rata ideală de șomaj ar fi de 4 la sută, spun autorităților.

Două orașe din județ, Chișineu Criș și Sebiș, au rata șomajului zero, din datele AJOFM.

Cele 15.000 de locuri libere ar putea fi ocupate cu localnici, însă este vorba despre persoane care nu apar în statisticile de șomaj.

În aceste condiții, mai multe companii care aduc muncitori din Asia şi-au stabilit baza la Arad. Mii de oameni din Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India sau Bangladesh muncesc deja în judeţ, arată datele AJOFM.

scroll to top