Închide

Cu ajutorul statului și al UE, Alro Slatina raportează în S1 un profit net triplu față de 2019

Avatar
plant, aluminium, production

Fotografie de homw pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Profitul net al producătorului de aluminiu Alro Slatina s-a situat în jurul valorii de 254 milioane RON în S1 2020, față de 80 milioane RON în aceeași perioadă de anul trecut. Rezultatul operațional (EBIT) a crescut la 343 milioane RON în S1 2020, de la 166 milioane RON în 2019, datorită faptului că autoritățile române au aprobat punerea în aplicare a schemei de compensare EU-ETS pe baza deciziei UE și astfel factura mare aferentă costurilor cu energia electrică a fost parțial compensată, anunță compania. Datele financiare au condus la o creștere a acțiunilor ALR în această dimineață cu 13%, la deschiderea Bursei de Valori București.

În același interval, cifra de afaceri a înregistrat o ușoară scădere, în principal din cauza condițiilor de piață care au afectat toți jucătorii din industria aluminiului și a crizei provocate de pandemia COVID-19.

Semne de revenire a pieței

”Veniturile aferente S1 2020 au fost afectate de o combinație de factori, precum scăderea prețurilor aluminiului pe piețele internaționale și impactul COVID-19 asupra nivelului cererii, acestea fiind parțial diminuate de eficiența operațiunilor noastre și a măsurilor de diminuare a costurilor implementate anterior. În plus, semne de revenire sunt deja vizibile în piață, în S2 2020, cotațiile aluminiului de pe piețele internaționale indicând o tendință ascendentă și niveluri constante peste 1.650 USD/tonă. Prin aceste evoluții și prin implementarea unor controale și măsuri de diminuare a costurilor și mai stricte pentru îmbunătățirea fluxurilor de numerar, prin creșterea competitivității noastre prin capitalul uman, integrarea tehnologiilor de ultimă generație și furnizarea de produse de înaltă calitate și cu valoare adăugată mare, suntem încrezători că putem menține relațiile de lungă durată construite în timp cu clienții noștri, precum și să atragem și să dezvoltăm noi parteneriate”,

a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație ALRO.

„În contextul noilor cerințe ale Pactului Ecologic European, ne vom concentra pe creșterea mixului de producție în favoarea produselor cu valoare adăugată mare și foarte mare, pe continuarea investițiilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice, pe redirecționarea de capital către investiții pe termen lung și durabile din punct de vedere al protecției mediului înconjurător, precum și pe integrarea de tehnologii inovatoare pentru a rămâne o alegere viabilă pentru toți investitorii interesați de oportunități de investiții verzi, ecologice”,

a mai spus Năstase.

Efectele COVID-19 asupra pieței globale de aluminiu

În S1 2020, industria aluminiului s-a confruntat cu o scădere a prețului și a raportat o medie de 1.595 USD/ tonă comparativ cu o medie de 1.791 USD/ tonă în 2019; cu toate acestea, de la 1.450 USD/ tonă în aprilie și mai, cotațiile LME au revenit la valori de peste 1.650 USD/ tonă în iulie 2020.

În S1 2020, piața globală de aluminiu primar a fost afectată de un surplus de capacitate și stocuri excedentare și astfel consumatorii de aluminiu primar, precum laminoarele și fabricile de extrudare s-au confruntat cu o scădere a cererii pentru produsele lor și cu operațiuni reduse sau chiar suspendate. În timp ce sectoarele din aval și consumatorii finali și-au închis unitățile de producție, turnătoriile de aluminiu, spre deosebire de aceștia, au continuat, în general, să funcționeze. Mai mult, cele două segmente principale de piață pentru industria aluminiului, industria aero și cea auto, au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, efectele acestora regăsindu-se și în veniturile Alro Slatina, arată compania.

Alro Slatina face parte din grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski. Participația Vimetco la Alro era de 54,19% la finalul anului trecut. La aceeași dată, Pavăl Holding, deținut de fondatorii retailerului de bricolaj Dedeman, deținea 23,21%, în urma mai multor cumpărări de acțiuni, potrivit datelor Depozitarului Central. Fondul Proprietatea SA deținea 10,21% din acțiuni, în vreme ce restul de 12,39% erau deținute de alți acționari.

scroll to top