Închide

Cu prețurile plafonate în Ungaria, MOL strânge cureaua în România. Sindicatele amenință cu greva

Avatar
Timp de citire: 3 minute

Două sindicate care reprezintă angajații din România ai grupului petrolier maghiar MOL amenință cu declanșarea unui conflict de muncă, nemulțumiți de negocierile purtate cu conducerea cu privire la reînnoirea contractului colectiv de muncă (CCM). Aceștia spun că MOL a oprit acordarea tichetelor de masă, a refuzat o majorare salarială de 10% și a oferit una de numai 7% în schimb și a redus sporul pentru orele suplimentare de la 100% la 75% din salariul de bază, potrivit unui comunicat al sindicaliștilor.

Într-un comunicat transmis de Federația Sindicatelor Libere Independente ”Energetica” și Sindicatul Liber MOL România, sindicaliștii susțin că grupul maghiar îi forțează pe angajați să încheie un contract colectiv de muncă cu clauze dezavantajoase.

Ei mai susțin că, în ciuda unui profit excepțional făcut de companie în cursul anului trecut, de 350 de milioane de lei, în creștere cu 70 de milioane de lei față de anul anterior, compania le refuză angajaților o majorare salarială de 10%, care o va costa doar 240.000 de euro pe an în plus față de majorarea propusă deja.

Mai jos, textul integral al comunicatului sindicaliștilor din MOL România.

Prin prezenta, dorim să informăm publicul și consumatorul român asupra posibilității ca în perioada următoare să se declanșeze conflictul de muncă la MOL România PP SRL, proprietarul lanțului de benzinării MOL, deținut de grupul maghiar cu același nume.

În aceste momente în care majoritatea companiilor, dar și statul român manifestă o atenție sporită față de angajați, compania MOL a ales să adopte o poziție de forță în negocierea contractului colectiv de muncă.

Astfel, într-o mișcare surprinzătoare făcută în timpul negocierilor, MOL România a oprit acordarea tichetelor de masă de 15 lei prevăzute în CCM care a expirat la data de 07.06.2022, acționând în mod legal dar lipsit de etică pentru a forța mâna salariaților nemulțumiți de majorarea salarială propusă, aceea de 7% cu valoarea tichetelor de masă incluse în acest procent să semneze încheierea unui CCM cu clauze vădit dezavantajoase.

Toate argumentele legate de profitul excepțional făcut de companie în cursul anului trecut, acela de 350 de milioane de lei, în creștere cu 70 de milioane de lei față de anul anterior, de impactul de numai 240 de mii de euro pe an pentru a atinge cifra minimă de 10% majorare pe care salariații o consideră acceptabilă, s-au izbit de inflexibilitatea angajatorului, care a invocat condițiile excepționale din piață, unele generate de el însuși prin decizii neinspirate de scumpire a carburanților în primăvara anului curent.

Nici solicitarea de a menține printr-o decizie unilaterală sau printr-un acord cu sindicatul beneficiile actuale din CCM până la încheierea negocierilor, pentru a nu le denatura, nu au avut succes mai mult.

Clamând buna credință în negocieri, dar prevalându-se de imposibilitatea prelungirii CCM actual, reprezentanții MOL România, în deplină cunoștință de cauză, au decis nu numai să întrerupă acordarea tuturor drepturilor prevăzute de CCM actual, inclusiv a celor legate de tichetele de masă, ci și să modifice netransparent și nejustificat, fără a prezența vreun impact, sporul pentru orele suplimentare de la 100% la 75% din salariul de bază, măsură care vizează în principal pe angajații MOL România din depozitele de carburanți, categorie și așa sub-plătită și defavorizată care, întâmplător, constituie și majoritatea membrilor sindicatului nostru.

Cele 2 încercări de solicitare a sprijinului doamnei Camelia Ene, CEO-ul companiei, care nu a fost direct implicată în negocieri, s-au lovit pe rând de refuzul politicos și rece iar cel de-al doilea nu a mai fost considerat demn de un răspuns.

Ca urmare a atitudinii conducerii Mol România în perioada imediat următoare există riscul declanșării unui conflict, iar în calitate de organizații sindicale vom sesiza autoritățile competente

Claudiu Lucian Gal, Președinte Federația Sindicatelor Libere Independente „Energetica”

scroll to top