Cu toată criza sanitară, producția de medicamente din România a scăzut în aprilie
Industria farmaceutică din România, care cuprinde îndeosebi producători de medicamente generice, a fost afectată sensibil în luna aprilie de pandemia de coronavirus, înregistrând o reducere a producției cu 11% față de aceeași lună a anului trecut.
Datele sugerează că, deși fabricile de medicamente au majorat producția anumitor medicamente odată cu extinderea pandemiei, producția totală a scăzut, potrivit informațiilor 360medical.ro.
Evoluția vine după o creștere semnificativă a producției în primul trimestru, cu 8,1% față de aceeași perioadă din 2019.
Deși scăderea este semnificativă, ea este mult mai mică decât cea înregistrată la nivelul întregii producții industriale din România, de 38,4% față de aprilie 2019, cea mai severă contracție din anii 1990 și până acum.
Multe companii au anunțat creșteri ale producției în cazul anumitor medicamente, pe fondul pandemiei, printre acestea numărându-se paracetamolul. Astfel, Zentiva a anunțat la începutul lunii martie că și-a triplat producția de paracetamol pentru această perioadă, aceasta fiind destinată exclusiv pieței interne. De asemenea, producătorul de medicamente generice Antibiotice Iași, singurul jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român, a anunțat în 7 aprilie că reia “în regim de urgență” producția de paracetamol și metamizol sodic (novocalmin/algocalmin, n.n.), măsura fiind luată pentru “a susține sistemul de sănătate românesc, greu încercat în această perioadă”.
Totuși, datele statistice pe luna aprilie sugerează că, în același timp, producția altor medicamente s-a redus, generând un declin al producției totale a acestui sector.
În 2019, industria farmaceutică din România a înregistrat o scădere a producției cu 2,7% comparativ cu anul precedent.
În urmă cu un an, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește 19 unități de producție din România, afirma că producția internă de medicamente s-a redus cu 40% în ultimii zece ani, mai ales ca urmare a impactului negativ al politicilor publice din domeniul producției de medicamente.