Închide

Cum a ajuns John Oliver să dea numele unei stații de epurare a apelor uzate?

Avatar
John Oliver Sewage Plant

Captură din videoclipul postat de HBO cu John Oliver și cu primarul Mark Boughton în timpul ceremoniei de inaugurare a ”The John Oliver Memorial Sewer Plant”, Danbury, Connecticut. Sursa foto: HBO / AP.

Celebrul John Oliver, unul dintre cei mai apreciați stand-up comedians și staruri TV din Statele Unite, gazdă a show-ului HBO Last Week Tonight, a făcut săptămâna trecută o vizită secretă într-un orășel din statul Connecticut, unde a participat la o ceremonie restrânsă în care a fost redenumită o stație de epurare a apelor uzate în onoarea numelui lui. Cum s-a ajuns aici? Poveste lungă…

Consiliul municipal din Danbury, Connecticut, a votat la începutul acestei luni o hotărâre de redenumire a stației de epurare care deservește comunitatea ”The John Oliver Memorial Sewer Plant”, în urma unei dispute începute de comediant în show-ul său în luna august, când a lansat o diatribă dură împotriva orașului, scrie Associated Press.

Încă nu este clar de ce Oliver și-a ales drept țintă orașul Danbury. Atacul a venit în timpul unui segment al emisiunii sale în care discuta despre diferențele rasiale în procesul de selecție a juraților, invocând astfel de probleme în câteva orașe din Connecticut, situații petrecute în urmă cu mult timp. Oliver a menționat în timpul monologului său ”fermecătorul muzeu al căilor ferate” din Danbury și ”istoricul castel Hearthstone”, menționând că știe încă doar alte trei lucruri despre oraș:

”USA Today l-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai bune orașe în care să trăiești în 2015, pe vremuri a fost centrul industriei americane a pălăriilor și, dacă sunteți de acolo, vă bucurați de o invitație permanentă să vă primiți o papară zdravănă de la John Oliver, indiferent de vârstă: «f…ck you!»”

Primarul republican Mark Boughton a răspuns atacului postând un clip pe Facebook făcut la stația de epurare, spunând că orașul avea să o redenumească după John Oliver, întrucât ”este plină de rahat, la fel ca tine, John”.

Yup.. It’s official the Danbury Sewer Plant is now the John Oliver Memorial Sewer Plant. – Your move John. Bam! #DanburyPride

Posted by Mayor Mark Boughton on Thursday, 8 October 2020

Show-man-ul a crescut miza. Oliver s-a oferit să doneze 55.000 de dolari către organizații locale de caritate, dacă primarul se va ține de cuvânt, iar primarul și Consiliul Municipal au acceptat.

Pe 6 septembrie, Boughton a comentat înapoi într-un clip, tot pe Facebook, că ”A deal is a deal” (”S-a făcut!”).

Dintr-o dispută apărută din senin, toată tărășenia a devenit un mijloc surprinzător de strângere de fonduri pentru acte de caritate, a spus Boughton în timpul pledoariei ținute în fața Consiliului Municipal, în care a prezentat propunerea schimbării denumirii stației de epurare.

Povestea a devenit cunoscută în Statele Unite și, pe lângă donația lui Oliver, organizațiile locale s-au angajat să strângă cu aproape 100.000 de dolari în plus pentru un proiect de tip ”bancă de alimente”, a filialei locale a organizației United Way, potrivit primăriei. Primarul Boughton spune că va organiza chiar programe de vizitare a stației de epurare pentru eventualii doritori, banii strânși astfel urmând să fie donați tot pentru United Way.

După votul covârșitor din Consiliul Municipal, de 18 la 1, în favoarea propunerii, primarul l-a rugat pe Oliver să participe la o ceremonie de tăiere a panglicii, însă răspunsul nu a mai fost făcut public, nici din partea starului, nici din partea celor de la HBO.

Asta până când, săptămâna trecută, chiar John Oliver a distribuit un filmuleț de la ceremonia restrânsă, ținută în secret.

În timpul ceremoniei, Oliver a purtat un costum de protecție artizanal, care părea a fi compus dintr-o pungă albă pentru gunoi, din plastic, mănuși de cauciuc și o cască de plastic transparentă.

”În acest loc ajung cele mai puturoase și oribile lucruri pe care omenirea le poate produce și sunt transformate în ceva cu care să putem trăi”, a spus Oliver la ceremonie. ”Acum, mai mult decât oricând, în tot acest proces există ceva inspirațional: la sfârșitul acestui an îngrozitor, ce ar putea fi mai important în viață decât niște minime dovezi că, dacă chiar vrem, putem să ne întâlnim, să depășim lucrurile care ne despart și să ne punem ordine în toate mizeriile (n.n.: ”sort our shits out”, în original).”

La rândul său, primarul Mark Boughton a declarat că donațiile promise de Oliver au contribuit la stimularea eforturilor locale de strângere de fonduri pentru băncile de alimente din zonă, care ar putea ajunge să colecteze sute de mii de dolari pentru a hrăni familiile nevoiașe.

El a spus că ceremonia a fost ținută secretă, cu participare extrem de restrânsă, din rațiuni de sănătate publică.

scroll to top