Închide

Cum a ajuns senatoarea Șoșoacă în prim-planul presei franceze? Printr-un fake news abject, evident!

Avatar
Diana Sosoaca Inquam Photos George Calin 850x567

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin / EuropaFM.ro.

Timp de citire: 7 minute

Scăpată de grija vaccinurilor, senatoarea Diana Ivanovici-Șoșoacă își caută noi și noi teme pe care să le contorsioneze în așa fel încât să-i servească intereselor conspirațiilor pe care le răspândește. Tragedia cutremurelor de acum două săptămâni din Turcia și Siria nu a făcut excepție, senatoarea din România reușind performanța de a stârni, printr-un fake news ordinar, mari valuri inclusiv în Occident. Cotidianul francez ”Libération” i l-a demontat pas cu pas, după cum urmează.

Întâi, să-i dăm cuvântul senatoarei Șoșoacă, citând dintr-un discurs răcnit, în stilul deja bine cunoscut, de la tribuna Parlamentului, pe data de 8 februarie 2023, la două zile după cutremurele care au zguduit Asia Mică:

”Până când am trăit să asistăm și la producerea de cutremure la comandă?

În fapt, este un atac asupra Turciei din partea mai marilor lumii, cărora le-a displăcut total faptul că au fost puși la punct de Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei. Mai mult, poziția acestuia de neutralitate și mediator în războiul ucraineano-rus a deranjat profund, mai ales că Turcia este a doua mare putere din punct de vedere militar în cadrul NATO. Poziția sa de a bloca aderarea Suediei la NATO, dar și discursul său la Davos, mai ales și gestul său de a pleca în mijlocul conferinței sfidându-l pe șvab, nu a rămas fără ecou în lumea dură și rece a conducătorilor lumii.

Însă nimeni nu s-a gândit că va fi nevoie să moară oameni, atâția oameni și într-un mod atât de mișelesc și este doar un avertisment. Pentru că nu era zona cea mai populată a Turciei. 150 de replici ale unui cutremur devastator, al doilea mai mare ca primul fără existența unui focar, zona fiind stimulată artificial, armele geologice existând de foarte mult timp, folosindu-se până acum fără a cauza foarte multe victime, probabil pentru experimente. Acum a fost pusă în practică.

Dacă ne voim uita cu atenție pe harta conductelor din Turcia, o să vedem că este brăzdată de conducte de gaz și petrol, acestea fiind, de fapt, și unul dintre scopuri – distrugerea lor.

Însă cu 10 secunde înainte de producerea așa-zisului seism, turcii au închis aceste conducte.

În plus, cu 24 de ore înainte de producerea seismului, 10 state și-au retras ambasadorii din Turcia. Cu 5 zile înainte de producerea acestuia, MAE din România emitea o avertizare de călătorie pentru cetățenii români în Turcia, deși nu exista un pericol. La fel, alte țări. Omorând oameni și-au făcut interesele.

Se dorește îndepărtarea atenției de pe Ucraina, unde reprezentanții multor țări au început să vocifereze împotriva despotismului și a ordinelor date de președintele Zelenski, de parcă ar conduce lumea și cineva ar avea obligația să trimită arme și să participe la războiul său, într-un război în care și-a sacrificat propriul popor și și-a distrus întreaga țară. Oricine vorbește de pace este pus la stâlpul infamiei și atacat din toate părțile.

Îmi este foarte clar că la acest moment, lucrurile la nivel internațional au scăpat de sub control.

Nebunii se joacă de-a Dumnezeu și cred că au câștigat jocul, pentru că pentru acești demenți și psihopați care produc războaie și cataclisme cu arme neconvenționale, noi oamenii suntem doar niște cifre de care se pot descotorosi.

Este imperios necesar ca toate națiunile, toate popoarele lumii, să ne ridicăm împreună. Să ne trezim din comoditate și nepăsare și exact ca la 1848 să începem lupta de eliberare de sub jugul psihopaților, al demenților care ne-au răpit fericirea și lumea frumoasă în care trăiam.

De aceea vă îndem pe toți cei care mai vreți să trăim într-o lume a lui Dumnezeu și nu a Satanei, vă îndemn la ridicarea la luptă, la revoltă mondială pentru a ne elibera cu toții și a nimici acești dușmani, pentru că în acest moment suntem în legitimă apărare.

Luați ghearele de pe Turcia, luați ghearele de pe România, luați ghearele oamenii lui Dumnezeu!

Avertisment pentru psihopații lumii: dacă pentru voi este nevoie să moară oameni, și pentru noi este nevoie să pieriți voi. Este totul sau nimic, ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. Legea Talionului!”

Desigur, spusele unei senatoare dintr-o țară considerată civilizată, stat membru al UE, pot să fie luate drept informații de către unii cititori care nu cunosc ”marfa”. În România, discursul nu a făcut mari valuri, fiind menționat într-o doară, printre evenimentele de can-can.

Însă câteva fragmente relevante din text au făcut carieră pe Twitter, iar totul a plecat de la un fapt concret pe care l-a evocat senatoarea:

Cu 24 de ore înainte de producerea primului cutremur, 10 state occidentale și-au retras ambasadorii din Turcia, știind că urmează să se petreacă o catastrofă.

În ochii acelora pentru care nimic nu se poate întâmpla fără ca ”cineva” să tragă sforile, pentru că ”sunt interese mari la mijloc”, chiar și un cutremur într-o zonă recunoscută pentru seismicitatea ridicată trebuie să aibă la origine o intervenție umană, de rău augur.

Desigur că o astfel de acuzație extraordinară necesită dovezi.

Dar ce dovadă mai bună vreți pentru faptul că seismele din 6 februarie ar fi putut fi prezise, de fapt, chiar au fost provocate, dacă nu fuga din țară a 10 ambasadori occidentali?

Un cititor al ziarului Libération a dorit să afle detalii despre acest subiect și s-a adresat rubricii ”Check News” a ziarului. Toată povestea a fost, astfel, demontată, deși fake news-ul își atinsese deja, cu vârf și îndesat, scopul pentru care fusese lansat: dezinformarea în masă.

Aproape toți ambasadorii de pe liste erau prezenți în Turcia

Libération îi ia pe rând.

Franța

Mai înainte de toate, a fost contactată reprezentanța diplomatică a țării de origine a ziarului, Franța.

Ambasada franceză s-a declarat surprinsă că, după cunoștințele reprezentanților acesteia, această intoxicație de pe rețelele sociale nu făcuse încă prozeliți și pe rețelele turcești.

”Ambasadorul a fost, desigur, la postul său din Ankara pe data de 6 februarie, precum și în zilele precedente. Vineri, a fost la Izmir pentru numirea unui consul onorific.”

Italia

Răspuns similar din partea Italiei:

”Ambasadorul Italiei se afla la Ankara, Turcia, când a avut loc cutremurul. La fel, toate instituțiile italiene din Turcia au fost deschise în ziua cutremurului.”

Belgia

Nimic diferit nici din partea belgienilor:

”Ambasadorul Belgiei în Turcia nu a fost evacuat cu 24 de ore înainte de cutremurele din Turcia, care au avut loc pe 6 februarie. Atât ambasadorul belgian în Turcia, cât și consulul general belgian la Istanbul se aflau pe teritoriul turc în acea zi, la fel ca și ceilalți diplomați belgieni staționați în Turcia, precum și restul personalului general al ambasadei și consulatului. Tot personalul diplomatic și consular belgian staționat în Turcia a fost astfel pe deplin operațional pe data 6 februarie, de la ora 5 dimineața, pentru a face față consecințelor cutremurului, în special în ceea ce privește soarta celor peste 200 de belgieni care locuiesc în zonele cele mai afectate.”

Olanda

Nu, nici olandezii nu dăduseră bir cu fugiții:

”Ambasadorul olandez nu a fost evacuat. Acesta nu a mai părăsit teritoriul Turciei de la începutul anului 2023. La momentul primului cutremur, pe data de 6 februarie, ambasadorul Wijnands se afla acasă, la Ankara. În timpul celui de-al doilea cutremur, era deja la postul de lucru de la ambasadă.”

Australia

Nici.

”Ambasadorul a fost prezent în Turcia la data cutremurului”, răspunde, ferm, unul dintre atașații diplomatici ai Ambasadei Australiei la Ankara.

Germania

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe confirmă, de asemenea, că

”… ambasadorul Jürgen Schulz a fost la Ankara în timpul cutremurelor”.

Marea Britanie

Același răspuns din partea britanică, unde ministerul certifică faptul că ambasadorul Jill Morris se afla în Turcia la data cutremurelor.

Canada

La fel:

”Ambasadorul a fost la Ankara în zilele premergătoare producerii cutremurului, precum și la momentul acestuia. Ambasada Canadei la Ankara și Consulatul Canadei din Istanbul au funcționat normal în zilele premergătoare cutremurului.”

Statele Unite

Serviciul diplomatic american răspunde că

”… ambasadorul Flake se afla în Turcia când au avut loc cutremurele luni, 6 februarie, și a rămas în țară pentru a conduce misiunea și a coordona răspunsul Statelor Unite ale Americii la criza umanitară care a urmat”.

S-a găsit capul răutăților?

Ambasadorul Danemarcei la Ankara, Danny Annan, a lipsit din Turcia tocmai pe 6 februarie!

”Nu am fost la Ankara pe 6 februarie din cauza unei intervenții chirurgicale programate de mult, la Copenhaga”, confirmă chiar ambasadorul, pentru Libération.

Acesta mai precizează însă că ”ambasada și consulatul general danez au fost deschise și pe deplin operaționale pe data de 6 februarie”.

Sâmburele de adevăr

Pentru un fake news ca la manual, este nevoie de un sâmbure de adevăr, care, împachetat într-un noian de minciuni sau/și exagerări, devine cheia de boltă a întregii structuri de argumentare.

Mai multe ambasade și consulate și-au închis birourile în săptămâna precedentă, cu doar câteva zile înainte de producerea cutremurelor.

Vinerea, pe 3 februarie, ministerul turc de Externe i-a convocat pe ambasadorii a nouă țări occidentale (Germania, Belgia, Statele Unite ale Americii, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda, Suedia și Elveția), după ce mai mulți dintre aceștia și-au exprimat intenția de a închide pentru public, temporar, consulatele lor din Istanbul.

Motivația acestora era riscul unui atac terorist – risc contestat vehement de autoritățile turce – după incidentele în care au fost arse mai multe cópii ale Coranului de către activiști de extremă dreapta din Olanda și Suedia.

Ambasada Olandei, de exemplu, a fost închisă publicului pe 28 ianuarie.

”Un număr de consulate de la Istanbul, inclusiv cel al Franței, s-au închis pe 2 și 3 februarie din cauza amenințărilor la adresa securității”, explică reprezentantul Ambasadei Franței în Turcia.

Cele mai multe dintre aceste consulate s-au redeschis luni dimineața, pe 6 februarie, așa cum a fost și cazul celui al Marii Britanii.

În ce-i privește pe belgieni, un atașat diplomatic al Ambasadei confirmă că

”… Ambasada Belgiei la Ankara a fost deschisă pe 6 februarie, iar Consulatul General Belgian la Istanbul era operațional, [deși] încă închis pentru public. Doar personalul belgian de la Consulatul nostru General era la birou, nu și personalul local.”

Australienii nici măcar nu închiseseră pentru public, nici Ambasada, nici Consulatele.

Merită menționat că, deși Suedia nu este menționată în listele care circulă pe internet, ambasadorul suedez ”nu se afla în țară la momentul cutremurelor”, după cum a transmis diplomația suedeză.

Pe de altă parte, însărcinatul cu afaceri interimar era prezent în Turcia la acel moment.

La rândul său, ambasadorul elvețian se afla și el în Turcia la momentul cutremurului, după cum a explicat diplomația elvețiană. Dacă ambasada de la Ankara și Consulatul General al Elveției de la Istanbul au fost închise publicului pe 1, 2 și 3 februarie, tot din cauza acelei alerte de securitate, toate instituțiile au fost deschise luni, pe 6 februarie.

***

La 6 februarie 2023, la ora 4:17 ora locală, un cutremur de 7,8 Mw (pe scara de magnitudine a momentului seismic) a lovit zona de sud a Turciei și cea de nord-vest a Siriei.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la circa 32 km VNV de Gaziantep, având o intensitate maximă de XI (Extremă) pe scara Mercalli.

Acesta a fost urmat de un al doilea cutremur de 7,7 Mw doar nouă ore mai târziu.

Epicentrul celui de-al doilea cutremur a fost localizat la 95 km NNE de epicentrul primului, în provincia Kahramanmaraş.

Potrivit estimărilor actuale, au fost confirmați aproape 50.000 de morți, iar peste 120.000 de oameni au fost răniți.

Cumulat, se estimează că seismele au provocat daune în valoare de 84,1 miliarde USD, ceea ce situează catastrofa din Turcia și Siria pe locul al 4-lea într-un infam clasament al celor mai costisitoare cutremure înregistrate vreodată.

De asemenea, chiar și cu datele parțiale cunoscute până în acest moment, este dezastrul natural care a luat cele mai multe vieți omenești în toată istoria modernă a Turciei.

scroll to top