Închide

Cum arată planeta Marte văzută prin lentilele roverului Perseverence

Avatar
Perseverence

Foto - NASA/Getty Images

Într-o imagine memorabilă, o cameră de la bordul sistemului de aterizare al Perseverance a fotografiat un prim-plan al robotului mobil,  ce cântărește o tonă și are șase roți, suspendat la doar câțiva metri deasupra suprafeței planetei roșii, unde a ajuns după o călătorie de aproape 470 de milioane de kilometri.

Agățat de cablurile folosite pentru a-l coborî de la sistemul de aterizare până la sol, rover-ul semăna cu o marionetă de înaltă tehnologie care atârna de sfori.

„Puteți vedea praful ridicat de motoarele rover-ului”, a spus Adam Steltzner, inginer șef al Perseverence, de la Laboratorul de propulsie al NASA din Pasadena, California. „A fost uimitor și echipa a fost impresionată”, scrie The Wall Street Journal.

Pe măsură ce caută urme de viață pe Marte în următorii doi ani, rover-ul de 2,7 miliarde de dolari al NASA va transmite un portofoliu de imagini de înaltă rezoluție, vederi panoramice și peisaje color stereo 3D înapoi către inginerii și oamenii de știință de pe Pământ.

În total, vehiculul-robot are 23 de camere, cele mai multe pentru un rover care a ajuns pe Marte. Perseverence le va folosi în timp ce traversează terenul accidentat al craterului Jezero, unde a aterizat, pentru a măsura rocile din apropiere, pentru a evita tranșee sau dune de nisip și pentru a examina probele de testare.

Pentru prima dată, NASA a încercat să fotografieze coborârea unui vehicul din spațiu pe Marte, captând toate imaginile și sunetele din urma unei aterizări interplanetare. Oficialii NASA au declarat că se așteaptă să lanseze acele imagini și înregistrări video săptămâna viitoare, împreună cu sunetele coborârii și ale aterizării înregistrate de cele două microfoane de bord ale roverului.

Oficialii agenției spațiale au lansat, de asemenea, prima imagine color făcută de rover-ul peisajului marțian unde a aterizat, folosind o cameră de evitare a pericolelor montată pe partea din spate a vehiculului. Craterul Jezero are o lățime de 28 de mile și este situat pe marginea de vest a unei câmpii plate numite Isidis Planitia, chiar la nord de ecuatorul marțian.

Rover1
Foto – NASA/JPL-CALTECH

„Când mă uit la această imagine, în primul rând, simt un mare sentiment de ușurare”, că nava a aterizat intactă, a spus Aaron Stehura, responsabil de operațiuni pentru echipa de intrare, coborâre și aterizare la Laboratorul de propulsie. „Și în al doilea rând, văd un loc de aterizare care arată relativ sigur, fără bolovani, fără stânci, fără pante mari.”

Un prim-plan al uneia dintre cele șase roți de înaltă tehnologie ale rover-ului a dezvăluit câteva dintre rocile pe care oamenii de știință de la NASA speră să le testeze în lunile următoare înainte de întoarcerea pe Pământ pentru un studiu mai aprofundat.

Mai jos este prima imagine trimisă de Perseverance de pe Marte. Arată suprafața planetei chiar după aterizarea roverului în craterul Jezero pe 18 februarie 2021. Imaginea, de pe una dintre camerele de siguranță ale Perseverance, este parțial neclară din cauza unui strat de praf.

Rover 2
Foto – NASA

Oamenii de știință cred că zona a fost inundată cu apă în urmă cu 3,5 miliarde de ani și găzduia o antică deltă a râului, unde mineralele de argilă spălate din zona înconjurătoare ar fi putut favoriza viața microbiană.

scroll to top