Închide

Stolojan, despre sporuri: Există sporuri care trebuie tăiate şi sporuri care trebuie „gândite”

Avatar
Bani Lei

Foto: playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Fostul premier Theodor Stolojan cataloghează drept „anomalii” unele sporuri pe care le primesc angajaţii din sistemul public, el arătând că există sporuri care trebuiau tăiate astăzi şi sporuri care trebuie „gândite”.

Stolojan susţine că le-a transmis colegilor săi din PNL că sporuri precum cel de confidenţialitate, unde beneficiarii asta trebuie să facă, să-şi „ţină gura” sau de doctorat, ar trebui eliminate „fără prea multă gândire”, scrie News.ro.

„Eu le-am spus şi o să le mai spun la colegii mei: sunt sporuri care trebuiau eliminate astăzi, nu mâine. Astăzi. Spor de confidenţiale, când slujba ta, să zicem, de judecător,  de procuror, de militar, de poliţist sau ştiu eu cine mai primesc asemenea sporuri de confidenţialitate asta-ţi cere: să-ţi ţii gura? Şi aş înlocui sporul de confidenţialitate cu măsuri sancţionatorii severe dacă încalci această cerinţă a muncii tale. Nu mai vorbesc de, iată, spor de doctorat. Hai să fim foarte clari aici: există cerinţe de muncă ale jobului, pentru profesori universitari, conferenţiari, rectori, cercetători la care slujba lor le cere să-şi dea doctoratul, să se perfecţioneze, să fie creativi. Restul, care vor să-şi facă doctorate, sigur că nu-i opreşte nimeni, dar nu mă apuc să dau spor de doctorat. Şi sunt multe asemenea sporuri care puteau fi oprite fără niciun fel de prea multă gândire. Ele sunt consecinţa politicianismului abuziv din România şi presiunii sindicale”, a declarat Theodor Stolojan duminică, la Digi 24.

Acesta a precizat că, pe de altă parte, există „sporuri care trebuie gândite”, cum ar fi sporul de condiţii vătămătoare. El a dat exemplul sporului de tunel de care beneficiază majoritatea salariaţilor din Metrorex, deşi doar unii dintre aceşti beneficiari lucrează în tunel.

Fostul prim ministru crede că nicio formaţiune aflată la guvernare nu va mai proceda la tăieri din salariile bugetarilor sau din pensii.

„Niciun partid politic în România nu va mai tăia salarii şi pensii după experienţa Partidului Democrat Liberal. Ar trebui să fii aşa, într-o situaţie cu totul catastrofală ca să faci aşa ceva. A învăţat lecţia, cred, fiecare partid şi nu va mai face nimeni aşa ceva”, a adăugat Theodor Stolojan.

scroll to top