Închide

Cum își planifică Marea Britanie o întoarcere la o lume aproape de normalul deja cunoscut

Avatar
virus, vaccination, corona

Fotografie de Alexandra_Koch pe Pixabay

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că nu există „nici o cale credibilă către o Mare Britanie fără cazuri de Covid, sau către o lume fără cazuri de Covid”, în timp ce a prezentat planul Angliei de a ieși din măsurile dure de izolare în care se află, scrie dpa.

În timpul unui briefing adresat membrilor Parlamentului britanic, Johnson a declarat că datele pe care le-a primit de la oamenii de știință au arătat că ridicarea restricțiilor din Anglia va duce inevitabil la „mai multe cazuri, mai multe spitalizări și, din păcate, mai multe decese”, deoarece „niciun vaccin nu poate fi vreodată eficient în proporție de 100%”.

„Nu putem menține la nesfârșit restricții care ne afectează economia, bunăstarea fizică și mentală și șansele de viață ale copiilor noștri”, a spus el.

Johnson a mai dezvăluit că guvernul intenționează să ridice toate restricțiile din Marea Britanie începând cu 21 iunie. În lunile care vor preceda acea dată, el a confirmat că școlile din Anglia se vor redeschide pe 8 martie, iar rezidenții din centrele de îngrijire vor putea avea un vizitator, tot de atunci.

Două gospodării sau grupuri de până la șase persoane se pot întâlni în exterior din 29 martie, saloanele de unghii, coafor, retailul și toate locurile de ospitalitate în aer liber se vor redeschide pe 12 aprilie, iar persoanele din grupuri de șase persoane se pot întâlni din nou, în interior, începând cu 17 mai.

Johnson a repetat informațiile anunțate duminică de purtătorii săi de cuvânt, care afirmau că trebuie îndeplinite patru condiții pentru ca toate restricțiile să poată fi ridicate, conform planificării.

Acestea sunt: continuarea cu succes a programului de vaccinare, dovezi ale reducerii spitalizărilor și a deceselor în rândul celor vaccinați, scăderea ratei de infecție și nicio răspândire a noilor tulpini de coronavirus.

Johnson va susține, de asemenea, o conferință de presă luni mai târziu.

Ca răspuns la plan, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, le-a spus parlamentarilor că aceasta „trebuie” să fie ultima perioadă cu măsuri stricte de izolare..

“Mă bucur că premierul a vorbit astăzi de precauție, că acest lucru este ireversibil, de evaluarea datelor și de urmărirea dovezilor”, a adăugat el.

„Trebuie să spun că este o schimbare binevenită față de discursul pe care le-a folosit în trecut, îl îndemn pe prim-ministru ca de acum să păstreze această abordare”.

Directorul executiv al asociației comerciale UKHospitality, Kate Nicholls, a declarat că membrii sectorului ospitalității au fost „dezamăgiți” că data programată pentru redeschidere este una îndepărtată.

„Sarcina Guvernului este să se asigure că sectorul nostru supraviețuiește intactă acestei perioade suplimentare de închidere”, a adăugat ea.

A treia perioadă de izolare strictă a Angliei a început pe 5 ianuarie, închizând viața publică într-una dintre țările cele mai afectate de pandemie din Europa.

Planul lui Johnson s-ar aplica numai Angliei, pentru că guvernele descentralizate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord stabilesc reglementările sanitare în mod independent.

Unii tineri elevi din școlile primare și creșele Scoției s-au întors luni la școală, restul elevilor primari și toți elevii secundari urmând a se întoarce la jumătatea lunii martie.

În Țara Galilor, elevii se vor întoarce gradual la școală în următoarele trei săptămâni, a spus primul ministru Mark Drakeford, în timp ce ar fi luate în considerare opțiuni pentru redeschiderea magazinelor și a saloanelor de coafor.

În același timp, Adunarea Irlandei de Nord speră să le permită copiilor din Irlanda de Nord să se întoarcă la școală începând cu 5 martie.

Pentru a stopa răspândirea infecțiilor, guvernul național a accelerat vaccinările anti-Covid-19. Peste 17 milioane de oameni au primit până acum o primă doză de vaccin. Un nou studiu al oamenilor de știință scoțieni publicat luni a constatat că persoanele care au primit prima doză de vaccin erau mai puțin susceptibile de a fi internate în spital cu boala.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Strathclyde și Public Health Scotland au descoperit că persoanele care au primit o doză de vaccin BioNTech / Pfizer au avut cu 85% mai puține șanse să fie spitalizate la patru săptămâni după prima doză, în timp ce persoanele care au fost vaccinate cu AstraZeneca / Oxford au avut cu 94% mai puține șanse să fie internate în spital.

scroll to top