Închide

”Speranță pentru cei fără speranță” | Cum se transformă invazia lăcustelor în oportunitate?

Avatar
Kenya Lacuste

Sursa foto: Reuters / Baz Ratner.

Sezonul agricol actual din Kenya este marcată de una dintre cele mai grave invazii de lăcuste din ultimele decenii, dar un start-up local, numit sugestiv ”The Bug Picture” speră să transforme această catastrofă în profit și să aducă ”speranță celor fără de speranță”, localnicii ale căror recolte și mijloace de trai sunt distruse de insecte, scrie agenția Reuters.

Fenomenele meteorologice neobișnuite, provocate de schimbările climatice globale, au creat condiții ideale pentru înmulțirea catastrofală a lăcustelor, care au distrus culturile și pășunile din Africa de Est și din zona Cornului Africii.

Climatologii explică fenomenul prin faptul că mările mai calde creează condiții climatice pentru anotimpuri mai ploioase, ceea ce trezesc la viață ouăle latente ale insectelor, iar formațiunile ciclonice, tot mai puternice și mai frecvente, dispersează mai ușor și pe distanțe mai mari roiurile de insecte.

”The Bug Picture” colaborează cu comunități din zonele Laikipia, Isiolo și Samburu din Kenya centrală pentru recoltarea și prelucrarea prin măcinare ale insectelor, transformându-le în furaje bogate în proteine pentru animale ​​și îngrășăminte organice pentru ferme.

”Încercăm să aducem o speranță într-o situație lipsită de speranță și să ajutăm aceste comunități să își modifice perspectiva asupra acestui fenomen, în așa fel încât să poată să se raporteze la aceste insecte ca la o cultură sezonieră, care poate fi recoltată și vândută pentru bani”, a spus Laura Stanford, fondatoarea start-up-ului.

În centrul localității Laikipia din Kenya, norii de lăcuste devorează culturi și tot ce înseamnă vegetație vie. Ținta celor de la ”The Bug Picture” sunt aceste roiuri de dimensiuni relativ mici, întinzându-se pe cel mult 5 hectare de teren și care ajung în zone locuite, unde nu se pot pulveriza substanțe neutralizante, din cauza pericolului asupra sănătății umane.

În general, aceste roiuri pot călători până la 150 km pe zi și pot cuprinde între 40 și 80 milioane de lăcuste pe kilometru pătrat.

”Distrug toate culturile când ajung în zona fermelor. Uneori sunt atât de multe, încât nici nu mai poți distinge care sunt culturile și care sunt lăcustele…”, a spus fermierul Joseph Mejia.

The Bug Picture îi plătește lui Mejia și vecinilor lui 50 de șilingi kenyeni (circa 1,8 RON) pe kilogramul de insecte. În perioada 1-18 februarie, prin acest proiect a fost recoltată o cantitate de 1,3 tone de lăcuste, potrivit Laurei Stanford, care a spus că ideea i-a venit de la un proiect pakistanez asemănător, supravegheat de Consiliul de Stat pentru Cercetare Agricolă din Pakistan.

Lăcustele sunt culese noaptea, la lumina torțelor, când roiurile se odihnesc pe tufe și prin copaci.

”Oamenii colectează lăcuste, apoi sunt cântărite, iar ei își primesc banii”, spune Albert Lemasulani, coordonatorul activităților de teren ale start-up-ului.

Ulterior, insectele sunt uscate și zdrobite, apoi măcinate și transformate în pulbere, care este utilizată în hrana animalelor sau la fabricarea unor îngrășământe organice.

scroll to top